Millainen metsänomistaja olen?
savotta
Metsän omistaminen on monille suomalaisille osa elämänperintöä tai sijoitus tulevaisuuteen. Mutta millainen metsänomistaja olen? Tämä kysymys ei ole vain retorinen, vaan se heijastaa syvempää pohdintaa omasta suhtautumisesta luontoon, talouteen ja tuleviin sukupolviin.
Metsänomistajia voidaan yleisesti luokitella muutamaan eri tyyppiin: talousmetsän hyödyntäjiin, luonnon monimuotoisuuden vaalijoihin, harrastelijoihin sekä perinteen jatkajiin. Jokainen näistä lähestymistavoista kuvastaa erilaisia arvoja ja päämääriä.
Talousmetsän hyödyntäjä näkee metsässään mahdollisuuden tuottoon ja tuloihin. Tämän tyyppinen omistaja panostaa kestävään metsänhoitoon, mutta tekee päätöksiä ensisijaisesti taloudellisista näkökulmista. Hänelle metsä on arvokas resurssi, joka voi tuottaa tasaista tuloa esimerkiksi puukauppojen ja metsän lisäarvopalveluiden kautta. Metsän tuottavuuden parantaminen voi tarkoittaa tarkoin suunniteltuja uudistamishakkuita, oikein ajoitettuja harvennushakkuita, metsänhoitotöiden optimointia sekä investointeja metsän kasvun kiihdyttämiseen, kuten lannoitukseen ja jalostettuihin taimilajeihin.
Talousmetsän omistaminen on myös pitkän aikavälin sijoitus. Metsä tarjoaa turvaa epävarmoina aikoina ja voi toimia vakaana tulonlähteenä, joka ei ole riippuvainen talouden sykleistä samalla tavalla kuin monet muut sijoituskohteet. Metsävarat kasvavat ajan myötä ja tarjoavat omistajalleen mahdollisuuden harkittuun myyntiin silloin, kun markkinat ovat suotuisat.
Toisaalta luonnon monimuotoisuuden vaalija saattaa jättää osan metsästänsä koskemattomaksi, mutta tämäkin voi olla taloudellisesti perusteltua esimerkiksi hiilinielujen ja ekosysteemipalveluiden kautta, jotka tulevaisuudessa voivat tuoda uusia tulonlähteitä. Harrastelijametsänomistaja löytää iloa metsästä, retkeilystä ja marjastuksesta. Metsä on hänelle paikka virkistymiseen ja arjen paineista irtautumiseen. Perinteen jatkaja taas näkee itsensä osana pitkää sukujen ketjua, jossa metsänhoito on elävän historian osa. Hän haluaa siirtää eteenpäin metsään liittyvää osaamista ja arvoja.
Millainen metsänomistaja itse olen? Vaikka omassa suhtautumisessani metsään korostuvat taloudelliset realiteetit, ymmärrän myös luonnon ja perinteen merkityksen. Metsän omistaminen on tasapainoilua taloudellisen hyödyn ja kestävyyden välillä. Hyvä metsänomistaja ei näe metsäänsä vain raaka-aineena, vaan pitkän aikavälin sijoituksena, joka tukee niin omaa taloudellista hyvinvointia kuin tulevien sukupolvien mahdollisuuksia - ja missä myös metsäluonnon monimuotoisuus on huomioitu.
Kolumni on julkaistu Iisalmen Sanomissa 7.11.2024.
Ari Ruotsalainen
johtaja
Kirjoittaja on Metsänhoitoyhdistys Savotan johtaja ja suomalaisen perhemetsätalouden puolesta toimija.