Metsänjalostus, mitä se on ja mitä hyötyä siitä on metsänomistajalle

savotta

Metsänjalostuksen tavoitteena on omien luonnonmetsiemme parhaan perimän siirtyminen uuteen puusukupolveen. Jalostuksella parannetaan puiden ominaisuuksia valikoimalla parhaat puuyksilöt tulevien metsien kasvun ja siementuotannon lähteiksi. Tavoitteena on saada syntymään metsiä, jotka kasvavat nopeammin, tuottavat parempaa puun laatua ja auttavat sopeutumaan ilmaston muutokseen. Metsien terveys on ollut ja tulee olemaan voimakkaana ajurina metsänjalostustyössä. Se vain on niin, että vain terve metsä kasvaa!

Metsänjalostuksella on jo pitkät juuret suomalaisessa metsätaloudessa. Lähes sadan vuoden tutkimushistoria tuottaa taustalla uutta tietoa jalostuksen hyödyksi ja edistämiseksi. Jotta metsänomistajalla on pulleat ja elinvoimaiset jalostetut metsäpuiden siemenet käsissä odottamassa kylvöä tai reippaat pikku puut odottamassa istutusta, on tapahtunut taustalla vuosisadan matka tutkimuksen, tiedon, kokeilun, onnistumisen, innovoinnin ja erehdyksen kanssa.

Jalostetun taimimateriaalin käyttö on järkivalinta

Mitä hyötyä tästä kaikesta sitten on sinulle metsänomistaja? Lyhyesti sanottuna jalostuksen hyödyntäminen on ekologisesti ja taloudellisesti järkivalinta, jos yhtään pitää metsien tuottoa ja terveyttä tärkeänä. Jalostus ei ole poissa myöskään monimuotoisuudesta. Sama perimä pyörii metsissämme joka tapauksessa ja jalostuksessa on kyse niiden metsiemme helmien löytämisestä ja hyödyntämisestä suuresta perimämassasta. Metsänjalostus tähtää paikallisiin olosuhteisiin soveltuviin ja geneettisesti monimuotoisiin metsiin.

Parempi tuottavuus tarkoittaa rahaa metsänomistajan laariin. Jalostetusta aineistosta kasvatetut puut voivat kasvaa 15–25 % nopeammin ja enemmän verrattuna valikoimattomaan perimään. Nopeampi kasvu lyhentää metsän kiertoaikaa, jolloin tuottoja saadaan nopeammin. Puun ominaisuudet, kuten oksien laatu ja puun suoruus paranevat lisäten puutavaran arvoa. Harvennusvaiheen tilit ovat muhkeampia ja päätehakkuista saadaan reipas rekkakuormallinen enemmän laatupuuta. Melkein uskallan luvata kokonaisen jättirekallisen extra hyvää!

Metsänjalostuksella lisätään puuston vastustuskykyä

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä nostan kestävyysnäkökulman. Jalostetun metsänviljelyaineiston valinnassa on ollut metsien terveyden parantaminen erittäin tärkeässä roolissa vuosikymmenet. On voitu valita uuteen puusukupolveen vastustuskykyisempiä yksilöitä, joiden kesto tuholaisia ja sienitauteja vastaan on parempi. Äärisäät ovat lisääntyneet ja puuparat ovat entistä tiukemmilla sopeutuessaan nopeasti vaihtuviin ympäristöoloihin. Luotan siihen, että metsiemme puut ovat kokeneet monenlaista vuosituhansien lajievoluutionsa aikana. Perimästä löytyy geeniporukkaa, jotka ovat olleet sammuneina kauan mutta aktivoituvat sitten kun tarve vaatii. Tuhansien vuosien sopeutuminen on ollut kuitenkin aikajänteellisesti pitkäaikaista puuhaa. Meneillään oleva ilmastonmuutos muuttaa asioita vauhdilla ja tässä on puilla tekemistä, että kestävät mukana. Jalostettu materiaali tuo oman hyvän lisänsä metsien sopeutumiseen tässä poikkeavan nopeassa muutosympäristössä.

Metsänjalostus on osa kestävää metsätaloutta vastaten metsätalouden ja ilmastonmuutoksen haasteisiin. Panostamalla jalostettuun taimi- ja siemenmateriaaliin metsänomistajat voivat varmistaa metsäomaisuutensa arvon säilymisen ja kasvun pitkälle tulevaisuuteen. Helppo, edullinen ja turvallinen investointi sinulle metsänomistaja.

Jotta jalostusinvestointi saadaan ulosmitattua täysimääräisenä, ei taimikoiden ja harvennusten hoidosta sekä oikea-aikaisuudesta kannata tinkiä. Jos et itse ehdi tai pysty, niin palvelujen hankkiminen on pienemmän riesan tie kuin myöhästyttää tekemistä tai jättää jopa kokonaan tekemättä. Tuottava metsä syntyy huolenpidosta ja hoivasta.

Anne Immonen

Kirjoittaja toimii kehityspäällikkönä FinForelia Oy:ssä. Metsänhoito, metsänviljelymateriaalit ja kestävä sekä tuottava metsätalous ovat olleet kiinteä osa vuosikymmenten metsäisellä uralla niin yksityismetsätaloudessa kuin metsäteollisuudessa. Kirjoittaja on myös metsänomistaja.

Liittyvät bloggaukset

  1. Millainen metsänomistaja olen?

    Millainen metsänomistaja olen?

    Ari Ruotsalainen

    Savotta

    Lue lisää
  2. Uusi vuosi ja metsän uusi kasvu

    Uusi vuosi ja metsän uusi kasvu

    Ari Ruotsalainen

    Savotta

    Uusi vuosi tuo mukanaan uuden alun – niin ihmisille kuin luonnollekin. Uuden vuoden lupauksena metsänomistaja voisi sitoutua panostamaan oman metsänsä hyvinvointiin.

  3. Olisiko nyt sopiva hetki harventaa?  

    Olisiko nyt sopiva hetki harventaa?

    Taina Kekkonen bloggaa

    Taina Kekkonen

    Valtakunnallinen

    Tainan koivikko kasvaa hurjaa vauhtia. Lue blogista, mikä koivikon kasvua vahdittaa ja vinkit oikean ensiharvennusajankohdan tunnistamiseen.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset