Uusi vuosi ja metsän uusi kasvu
savotta
Uusi vuosi tuo mukanaan uuden alun – niin ihmisille kuin luonnollekin. Metsässä tämä uudistumisen sykli on jatkuvaa, mutta vuodenvaihteessa ja uuden kasvukauden lähestyessä sen merkitys korostuu, kun katsomme taaksepäin ja pohdimme samalla tulevaa. Metsänhoidossa tämä hetki on erinomainen aika tarkastella, kuinka voimme varmistaa metsien kasvun ja hyvinvoinnin myös tulevina vuosikymmeninä, sillä olemmehan onnistuneet metsänhoidon toimillamme lähes kaksinkertaistamaan puustopääoman ja yli kaksinkertaistamaan puuston kasvun viimeisen sadan vuoden aikana.
Kestävän metsänhoidon ydin on huolenpito
Ajoissa tehty taimikonhoito, oikea-aikaiset harvennukset, metsän lannoitus ja uudistaminen ovat toimia, jotka auttavat metsää kasvamaan terveenä ja tuottavana. Metsä ei ole vain puita – se on elinympäristö monille lajeille ja hiilivarasto, joka auttaa lisäksi torjumaan ilmastonmuutosta, kunhan siitä vain huolehditaan.
Uuden vuoden lupauksena metsänomistaja voisi sitoutua panostamaan oman metsänsä hyvinvointiin. Metsänomistajan kannattaakin suunnata katseensa metsähoidon toimenpiteisiin, jotka eivät ainoastaan lisää metsän kassavirtaa, vaan myös parantavat sen pitkäaikaista arvoa.
Vuosi 2025 tuo mukanaan monia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Metsien merkitys ilmastotavoitteiden saavuttamisessa korostuu entisestään ja siksipä metsänomistajien sekä metsäammattilaisten yhteistyö on avainasemassa. Hyvin hoidettu metsä on paitsi taloudellinen voimavara myös tärkeä osa luonnon ekosysteemiä.
Uuden vuoden kynnyksellä on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä metsä meille merkitsee. Onko se paikka, jossa voimme rauhoittua ja virkistyä? Vai onko se ennen kaikkea sijoitus tulevaisuuteen? Olipa vastaus mikä tahansa, yksi asia on varmaa: metsän uusi kasvu symboloi toivoa ja jatkuvuutta.
Hyvää uutta vuotta kaikille metsän ystäville – pidetään yhdessä huolta suomalaisista metsistä!
Kolumni on julkaistu Iisalmen Sanomissa 3.1.2025.
Ari Ruotsalainen
johtaja
Kirjoittaja on Metsänhoitoyhdistys Savotan johtaja ja suomalaisen perhemetsätalouden puolesta toimija.