Puumarkkinakatsaus: Puukauppa käynyt vilkkaana Savossa

savotta

Etelä- ja Pohjois-Savo erottuvat kuluneen vuoden puumarkkinoita tarkasteltaessa. Maakuntien puukauppamäärä on pysynyt myös syksyyn tultaessa korkealla.

Kulunut puukauppavuosi on erottautunut puun hintaa ja puukauppamääriä tilastoitaessa. Etelä- ja Pohjois-Savossa kesän puukauppaviikot erottautuvat valtakunnallisissa vertailuissa. Vaikka puukauppamäärät ovat hieman laskeneet kesän huippukuukausista, tilastoidaan Savossa edelleen korkeita kauppamääriä.

”Pohjois- ja Etelä-Savossa puukaupan vilkkaimmat viikot olivat kesäkuun lopulla. Etelä-Savon korkein viikkomyynti oli peräti 350 000 m3 ja Pohjois-Savossa 220 000 m3. Syksyn mittaan puukauppa on jälleen vilkastunut myyntimäärien ollessa molemmissa maakunnissa noin 100 000 m3 viikossa”, MTK:n kenttäjohtaja Timo Leskinen kommentoi.

Savot ovat valtakunnallisessa vertailussa kymmenen metsäisimmän maakunnan joukossa. Pohjois-Savon puuston kokonaistilavuus viimeisessä valtakunnan metsien inventoinnissa (VMI) on ollut yli 200 miljoonaa kuutiota. Etelä-Savossakin puuston määrä lähentelee 170 miljoonaa kuutiota. Puumarkkinoilla on merkittävä vaikutus maakunnan talouteen.

”Puun hintataso vahvistui vielä vuoden alkupuoliskon ajan ja on pysynyt varsin vakaana viime viikkoina. Ostajien väliset erot tarjouksissa ovat huomattavia, mikä korostaa kilpailuttamisen tärkeyttä myynnissä. Itä-Suomessa metsävaroilla on suuri merkitys. Metsien raaka-aineilla ja niistä saaduilla tuloilla on valtava merkitys aluetaloudellisesti.  Metsäbiotalouden suhteellinen osuus maakunnan kokonaistuotoksesta oli vuonna 2021 esimerkiksi Etelä-Savossa 15,5 % eli 2,5-kertainen Suomen maakuntien keskiarvoon verrattuna”, Leskinen kommentoi ja viittaa keväällä julkaistuun Metsäbiotalouden arvoketjut maakunnissa -raporttiin.

MTK julkaisee valtakunnallisen puumarkkinakatsauksen joka kuukausi. Tuoreimmat katsaukset ovat luettavissa osoitteesta mtk.fi/puumarkkinat. Maakuntakohtaisia puumarkkinakatsauksia julkaistaan jatkossa muutaman kerran vuodessa.

Lisätietoja:

Ari Ruotsalainen, johtaja - Mhy Savotta, ari.ruotsalainen@mhy.fi, p. +358 40 025 4610

Suvi Kokkola, toiminnanjohtaja – Mhy Mänty-Saimaa, suvi.kokkola@mhy.fi, p. +358 44 763 1300

Petri Pajunen, johtaja – Mhy Etelä-Savo, petri.pajunen@mhy.fi, p. +358 40 776 6212

Pekka Sahlman, johtaja – Mhy Pohjois-Savo, pekka.sahlman@mhy.fi, p. +358 40 037 8286

Pekka Sikanen, toiminnanjohtaja – Mhy Keski-Savo, pekka.sikanen@mhy.fi, p. +358 40 035 9431

Timo Leskinen, kenttäjohtaja, timo.leskinen@mtk.fi, p. +358 40 075 4235

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Savotalle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Metsänhoitoyhdistys Savotalle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Savotta

    Metsänhoitoyhdistys Savotta ry:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

    Lue lisää
  2. Mhy Savotan valtuustovaaleihin 39 ehdokasta

    Mhy Savotan valtuustovaaleihin 39 ehdokasta

    Savotta

    Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalien ehdokasasettelu on päättynyt ja ehdokaslistat on hyväksytty. Metsänhoitoyhdistys Savotan vaaleissa on 39 ehdokasta, joista melkein kolmasosa on uusia ehdokkaita.

  3. Metsätaitokilpailujen tulokset

    Metsätaitokilpailujen tulokset

    Savotta

    Olimme mukana järjestämässä avoimia metsätaitokilpailuja Kiuruvedellä 20.9.2024. Kilpailun tulokset läydät täältä.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset