Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Mitä uutta metka - metsätalouden kannustejärjestelmä tuo mukanaan?

Valtakunnallinen

Uusi metsätalouden kannustejärjestelmä eli metka astuu voimaan 1.1.2024. Väistyvän Kemera-tuen hakemuksien vastaanotto päättyi 1.10.2023. Kemera-tuen mukaista taimikon ja nuoren metsän hoitoa on vielä mahdollista toteuttaa vuoden ajan ja terveyslannoituksia aina 31.3.2026 asti kemera-hakemuksen hyväksymisestä.

Metka-tukea voi hakea taimikon ja nuoren metsän hoitoon, pienpuun keruuseen, terveyslannoituksiin, metsätieverkoston ylläpitoon, sekä määräaikaiseen suojeluun ja metsäluonnon hoitoon. Suometsien ojien kunnostamiseen ei enää jatkossa myönnetä tukea, mutta maanomistajat voivat hakea tukea suometsien hoitosuunnitelmien laatimiseen ja erilaisiin vesiensuojelutoimenpiteisiin. Uutena tuettavana työnmuotona Metkaan on tullut kulotus.

Puuntuotannon tukiin on hallitusohjelman mukaan tulossa noin 15 miljoonan euron vuosittaiset leikkaukset. Tämä heijastuu myös tulevat metka-tukijärjestelmän tukitasoihin. Leikkaukset tulevat kohdistumaan erityisesti taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon sekä pienpuun keruun tukia verrattuna aiemmin esitettyihin ja julkisuudessakin kerroittuihin tukitasoihin. Toisaalta terveyslannoituksen tukitasot tulevat nousemaan. Tarkemmat tukiehdot ja tukisummat määritelevä asetus vahvistettaneen loppuvuodesta.

Tukien haku helpottuu, sillä Metkassa ennakkosuunnitelmaa ei tarvitse tehdä taimikonhoidon ja nuoren metsän osalta, vaan metka-tukea haetaan töiden toteuttamisen jälkeen. Muista työlajeista on edelleen tehtävä ennakkosuunnitelma.

Metsänomistajan kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi nuoren metsänhoidon tuki muuttuu mahdollisesti jonkin verran: tukea saa vain alle 12 metriselle metsälle havupuuvaltaisilla kohteilla ja alle 15 metrisille lehtipuuvaltaisille kohteille. Lisää tietoa saat paikalliselta metsäasiantuntijaltasi ja Metsäkeskuksen nettisivuilta.

Kirjoittaja:
Lea Jylhä MTK

Ajankohtaista

  1. MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta       

    MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta

    Valtakunnallinen

    MTK:n metsäjohtokunnan mielestä metsäyhtiöiden sitoumukset esimerkiksi nykyistä leveämpiin suojavyöhykkeisiin ovat oikeansuuntaisia, mutta niiden kustannukset eivät saa jäädä vain metsänomistajien kontolle. ”Luontoarvot on syytä ottaa osaksi puukauppaa.

    Lue lisää
  2. Ehdota ansioitunutta metsänhoitoyhdistystä Vuoden Kymppi -palkinnon saajaksi

    Ehdota ansioitunutta metsänhoitoyhdistystä Vuoden Kymppi -palkinnon saajaksi

    Valtakunnallinen

    Ehdota Vuoden kymppi -palkinnon saajaksi metsänhoitoyhdistystä, joka on tehnyt sinuun positiivisen vaikutuksen. Ehdotuksia voit jättää aina 22. syyskuuta saakka.

  3. Vanhoja metsiä suojellaan osana EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanoa

    Vanhoja metsiä suojellaan osana EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanoa

    Valtakunnallinen

    Ehdotus vanhojen metsien kansallisiksi kriteereiksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Kriteereitä on valmisteltu, koska EU:n biodiversiteettistrategian mukaan EU:ssa jäljellä olevat luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät on suojeltava tiukasti. Suojelun toteuttamiseksi on määriteltävä, mitkä metsät ovat luonnontilaisia metsiä ja mitkä vanhoja metsiä.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset