Valtuustovaalien tulokset julkistetaan 10.12. klo 12 - Katso alueesi vahvistettu valtuusto tästä

Metsänhoitoyhdistyksien uudet valtuutetut on valittu

Valtakunnallinen

Marraskuussa 2024 järjestetyt metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit ovat päättyneet, ja uudet valtuutetut on valittu kaudelle 2025–2028. Vaalien tulokset on nyt vahvistettu, ja uudet valtuustot aloittavat toimikautensa 1. tammikuuta 2025. 

- Ensinnäkin haluan onnitella kaikkia valtakirjan saaneita valtuutettuja. Tekemistä riittää. Metsäasiat ovat vahvasti esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja puumarkkinoilla on hyvä veto. Metsänomistajien edunvalvontaan ja palveluiden kehittämiseen saadaan vaalien tuloksena myös merkittävä joukko uusia, toivottavasti innokkaita, ihmisiä meidän konkareiden joukkoon, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola onnittelee. 

Vaalien valtakunnallinen äänestysprosentti oli 35 %, kun edellisissä valtuustovaaleissa prosentti oli 41 %. Sopuvaaleihin päätyi 18 yhdistystä 52 yhdistyksestä.  

- Äänestysprosentin laskeminen on toki pettymys, kun EU-vaalien äänestysprosentin kanssa on aikaisemmin kilpailtu tasaisesti äänestysprosentissa. Toki, kun äänestysprosenttia vertaa muiden järjestöjen ja yhdistysten äänestysprosenttiin, ollaan vielä positiivisesti eri kymmenluvuilla. Ehdokkaiden määrän väheneminen ja aiempaa useammassa yhdistyksessä sopuvaaliin päätyminen, ovat voineet vaikuttaa prosentin laskuun. 

Koko Suomeen valittiin yhteensä 1 175 valtuutettua. Naisia valtuutetuista on 14,5 %. Merkille pantavaa on, että valtakunnan ääniharavat olivat kaikki naisia. Mhy Etelä-Savon ehdokkaana ollut Kaisa Ralli vei voiton 330 äänellä ja saman yhdistyksen ehdokas Taina Pietarinen vei kakkospaikan 230 äänellä.  

Vaaleissa äänestettiin edelleen mieluummin perinteiseen tapaan postitse; sähköisiä ääniä annettiin kaikista äänistä noin 25 %. Aktiivisinta äänestäminen oli Mhy Iissä, jossa äänestysprosentti kipusi 48,6 %. 

Metsänhoitoyhdistyksen valtuusto on yhdistyksen ylin päättävä elin, joka koostuu jäsenistön vaaleilla valitsemista edustajista. Valtuusto päättää yhdistyksen strategisista linjauksista, kuten palveluvalikoiman laajuudesta, jäsenmaksujen suuruudesta ja taloudenpidosta.  

Valtuuston toiminta on ratkaisevan tärkeää yhdistyksen menestykselle, sillä se varmistaa, että toiminta vastaa jäsenten odotuksia ja edistää kestävää metsätaloutta alueella. 

- Uusien valtuustojen työ alkaa nopeasti. Kaikille uusille mhy-valtuustoille järjestämme Tervetuloa mhy-valtuutetuksi -webinaarin 17.12. ja ensi vuoden puolella koulutuksia jatketaan valtuustojen kokoontumisen yhteydessä, Tiirola kertoo. 

Kiitos kaikille ehdolle pyrkineille ja äänestäjille aktiivisuudesta!
Oman alueesi uudet valtuustolaiset löydät täältä.

Lisätietoja 

Mikko Tiirola, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja
044 538 4280 

Ajankohtaista

  1. Metsäalan uusi podcast syntyi Suomen Metsäsäätiön tuella  - juontajina Jonna Matikainen ja Roope Tonteri

    Metsäalan uusi podcast syntyi Suomen Metsäsäätiön tuella - juontajina Jonna Matikainen ja Roope Tonteri

    Valtakunnallinen

    Jonna Matikainen ja Roope Tonteri juontavat Suomen Metsäsäätiön rahoittamaa uutta Honkataipaleella-podcastia.  Suomen Metsäsäätiön rahoittama Honkataipaleella-podcast valottaa metsäalan arkea haastattelemalla metsäammattilaisia opiskelijoista eläkeläisiin.

    Lue lisää
  2. Uusi nettisivusto tuo tietoa maa- ja metsätaloudesta koululaisille

    Uusi nettisivusto tuo tietoa maa- ja metsätaloudesta koululaisille

    Valtakunnallinen

    MTK Savonlinnan seutu ja Mhy Etelä-Savo julkaisivat yhteistyössä koululaisille suunnatun Opi maasta ja metsästä -sivuston, joka tuo lisätietoa suomalaisesta maa- ja metsätaloudesta kaikkiin Suomen kouluihin.

  3. Alueellisten metsäohjelmien uudistaminen käynnistyy

    Alueellisten metsäohjelmien uudistaminen käynnistyy

    Valtakunnallinen

    Maakuntatasolle laadittavissa alueellisissa metsäohjelmissa määritellään metsien kestävän hoidon ja käytön sekä metsätalouden kehittämisen yleiset tavoitteet. Ne myös asettavat tavoitteet metsätalouden kannustejärjestelmästä (metka) rahoitettavien metsänhoitotöiden toteutusmäärille ja rahoitukselle. Uudet alueelliset metsäohjelmat laaditaan kaudelle 2026-2030 ensi vuoden aikana.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset