Metsäalan uusi podcast syntyi Suomen Metsäsäätiön tuella - juontajina Jonna Matikainen ja Roope Tonteri

Valtakunnallinen

Jonna Matikainen ja Roope Tonteri juontavat Suomen Metsäsäätiön rahoittamaa uutta Honkataipaleella-podcastia. 

Suomen Metsäsäätiön rahoittama Honkataipaleella-podcast valottaa metsäalan arkea haastattelemalla metsäammattilaisia opiskelijoista eläkeläisiin.

Podcastia juontavat alan tunnetut käytännön tekijät, Jonna Matikainen ja Roope Tonteri. Kaksikko kiittää Suomen Metsäsäätiötä tuesta.

”Metsäalan tekijöillä ei yleensä ole resursseja saada ääntään kuuluviin. Metsäalan podcastia tarvitaan, sillä monella metsäasioista puhuvalla kokemus käytännön työstä voi olla vähäinen”, sanoo Roope Tonteri, metsätalousyrittäjä, metsänomistaja ja lumilautailun arvokisavoittaja.

Kahdeksanosaisen, viikoittaisen sarjan ensimmäinen jakso ilmestyi 25. lokakuuta. 

Suomen Metsäsäätiö edistää metsäelinkeinon elinvoimaa, Honkataipaleella-podcastin kohdalla erityisesti työvoiman riittävyyttä. Alalle tarvitaan tuhat uutta työntekijää vuodessa. Pulaa on erityisesti metsäkoneenkuljettajista, puutavara-autonkuljettajista ja metsureista. 

”Tavoite on, että nuoret sekä myös aikuiset alanvaihtajat kiinnostuisivat metsäalasta”, sanoo raakapuukuljetuksen ammattilainen ja puunkuormauksen nelinkertainen Suomen mestari Jonna Matikainen. 

Tonteri ja Matikainen tuovat äänitysstudioon omat kokemuksensa käytännön metsätyöstä.

”Töissä mitkään vaikeudet eivät saa olla ylitsepääsemättömiä, vaikka sataisi räntää vaakatasossa, tai koneeseen joutuisi tekemään remonttia 30 asteen pakkasessa”, Tonteri sanoo. 

Matikainen korostaa hänkin realistisen kuvan antamista alasta. Kyse on uskottavuudesta.

”Asioiden liika silottelu ei palvele tarkoitusta, mutta ei myöskään negatiivisuus. Kaikkeen pitää suhtautua tilanne huomioiden optimistisesti”, Matikainen toteaa.

Myöskään alan valoisaa puolta ei unohdeta. On etuoikeus tehdä Suomelle tärkeää työtä luonnossa, ulkoilmassa.

”Valmiin työmaan näkeminen maisemassa kompensoi kaiken hankalan, mitä työssä on voinut olla. Aurinko paistaa ja linnut laulavat”, Tonteri kuvailee. 

Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson toivoo podcastin tavoittavan erityisesti nuorta yleisöä.

”Metsäsäätiö rahoittaa koululaisten metsäkasvatusta laajasti, jotta entistä useammalla nuorella olisi mahdollisuus innostua metsästä ja metsien käytöstä. Pitkäjänteisen työn rinnalle tarvitaan myös uusia avauksia, josta tämä Jonnan ja Roopen podcast on erinomainen esimerkki”, Fredrikson sanoo.

Honkataipaleella-podcast on kuunneltavissa Spotifyssä, AppleCastissa ja YouTubessa.  

Suomen Metsäsäätiö toimii pääosin lahjoitusvaroin. Lahjoituksia saadaan metsänomistajilta ja puun ostajilta vapaaehtoisina menekinedistämismaksuina puukauppojen yhteydessä. Lahjoita sinäkin! Lisää tietoa osoitteessa metsasaatio.fi.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Suomen Metsäsäätiön kanssa.

Ajankohtaista

  1. Metsänomistajilla on myyntihousut jalassa tänäkin vuonna

    Metsänomistajilla on myyntihousut jalassa tänäkin vuonna

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajilla on aikomus myydä puuta tänäkin vuonna, selviää kevään Metsätutka-kyselystä. Metsänomistajista lähes kolmannes aikoo myydä puuta vielä tänä vuonna, joista erityisesti varmasti myyvien osuus vastanneista on seurantahistorian korkein. Puun hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on edelleen noussut.

    Lue lisää
  2. MTK:n Bryssel-agenda: EU:n metsäedunvalvonnan keskeiset tavoitteet

    MTK:n Bryssel-agenda: EU:n metsäedunvalvonnan keskeiset tavoitteet

    Valtakunnallinen

    Metsien ja maaperän käyttöön liittyvässä lainsäädännössä on varmistettava joustavuus ja kansallisten olosuhteiden huomiointi. EU:n päätöksenteossa on tuettava kestävää metsätaloutta, investointeja ja toimivia markkinamekanismeja, jotta biotalouden koko potentiaali voidaan hyödyntää.

  3. Alueelliset yksityistiepäivät käynnistyvät 11.2.

    Alueelliset yksityistiepäivät käynnistyvät 11.2.

    Valtakunnallinen

    Perinteiset alueelliset yksityistiepäivät järjestetään keväällä 2025 kolmellatoista paikkakunnalla. Ohjelma tarjoaa kattavan katsauksen yksityistieasioihin ja niiden kehitykseen.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset