Helmi-ohjelman kunnostuskohteita haetaan Päijät-Hämeessä - lähde retkelle

paijat-hame

Elinympäristöjen hoito ja kunnostus on mahdollista ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön Helmi-ohjelmassa. Siinä on muodostettu Päijät-Hämeeseen Salpauselkien ympäristöön Helmi-keskittymä, jonka alueelle etsitään nyt kohteita luonnonhoitoon ja ennallistamiseen. Infotilaisuus ja maastoretki järjestetään Hollolassa 23.9.2024.

Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä sijaitsee Päijät-Hämeessä Hollolan, Lahden, Asikkalan ja Orimattilan kuntien alueella ja on nimeltään “Jääkaudelta Helmikaudelle, Luhdanjoelta Vesijärven helmaan”, lyhyemmin Helmikauden keskittymä. Keskittymäalueeseen kuuluu esimerkiksi Salpausselän eteläpuoleisista lähteistä alkunsa saava Luhdanjoen jokilaakso, sekä Vesijärven länsipuolelle sijoittuvia alueita Lahdesta Asikkalaan.

Helmi-alueilla tehtäviä kunnostus- ja hoitotoimia suunnitellaan alueen toimijoiden yhteistyönä, jolloin tehokkuus ja vaikuttavuus lisääntyvät. Helmikauden keskittymän alueella suunnittelutyö on pääsemässä alkuun. Ensimmäisiä kohteita hoidetaan jo tänä vuonna muun muassa Hollolan kunnan ja Päijänteen luonnonperintösäätiön mailla.

”Alueen luonnon erityisyys on tunnistettu, kun olemme Helmi-ohjelmassa mukana keskittymäalueena. Toivomme tämän innostavan alueen toimijoita ja maanomistajia mukaan toteuttamaan erilaisia luonnon monimuotoisuutta turvaavia toimenpiteitä," iloitsee luonnonvarayksikön päällikkö Elina Mäkäläinen Hämeen ELY-keskuksesta.

Jatkossa painopiste on vahvasti yksityisissä maanomistajissa, joille mukaan lähteminen pyritään tekemään mahdollisimman helpoksi. Maanomistajan kanssa neuvotellaan heidän omistamiensa alueiden kunnostusvaihtoehdoista, esimerkiksi lähteiden ennallistamisesta, lintuvesien kunnostamisesta, suo-ojien täytöstä, lehtojen hoidosta tai vaikkapa alueen palauttamisesta perinnebiotooppiniityksi. Maanomistajille Helmi-ohjelman toimenpiteet ovat vapaaehtoisia ja kulut katetaan julkisella rahoituksella.

Lähde maastoretkelle tutustumaan ennallistetulle suolle

Helmikauden keskittymä järjestää infotilaisuuden Hollolan kirjastolle ja maastoretken ennallistetulle Hakalaukunsuolle maanantaina 23.9.2024 klo 16-19. Mukaan ovat tervetulleita kaikki luonnon monimuotoisuudesta kiinnostuneet, etenkin maanomistajat! Tilaisuuden tarkemmat ohjelmat näet tästä

Kirjastolla järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta maastoon tulijoita pyydetään ilmoittautumaan yhteiskuljetusta varten torstaihin 19.9.2024 mennessä verkkolomakkeella tai ympäristösuunnittelija Heini Karviselle heini.karvinen(at)ely-keskus.fi,  puh. 0295 025 063.

Lisätiedot:

Anna Isotalo, luonnonsuojeluasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, +358 295 036 239, anna.isotalo@ely-keskus.fi

Heini Karvinen, ympäristösuunnittelija, Hämeen ELY-keskus, +358 295 025 063, heini.karvinen@ely-keskus.fi

Ajankohtaista

  1. Puun hinnat Päijät-Hämeessä lokakuussa 2024

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä lokakuussa 2024

    Päijät-Häme

    Puukauppa on siirtynyt yhä enemmän kohti talvileimikoita. Tarjouksia tulee normaalia enemmän kaikkiin leimikoihin ja kilpailu on kovaa.

    Lue lisää
  2. Mhy Päijät-Hämeen valtuustovaalien ehdokkaat

    Mhy Päijät-Hämeen valtuustovaalien ehdokkaat

    Päijät-Häme

    Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen vaaleissa on 32 ehdokasta, joista uusia on kahdeksan.

  3. Padasjoen korjuuesimies vaihtui

    Padasjoen korjuuesimies vaihtui

    Päijät-Häme

    Wille Soininen aloitti Padasjoella korjuuesimiehenä lokakuun alussa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset