Kannattaako puukauppa kilpailuttaa?

keski-suomi

Teksti: Kenttäpäällikkö Pauli Rintala, MTK Metsänomistajat
Katso video puukaupan vaiheista >>

Katso tuoreet keskihinnat Mhy Keski-Suomen tekemistä valtakirjakaupoista >>

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi teki viime keväänä metsänomistajalle noin 11 hehtaarin kesäkorjuukelpoisen harvennusleimikon, jossa oli puolet ensiharvennusta ja puolet muuta harvennusta. Tehdyn puunmyyntisuunnitelman mukaan puuta kertyisi kaikkiaan noin 470 m3, josta kuitupuun osuus olisi selvästi yli 90 %.

Tarjouksia saatiin kaikkiaan neljä, joissa oli aivan valtavat erot. Metsänomistajan kanssa edellisen puukaupan tehneen ostajan tarjous oli nyt selvästi heikoin eli 8 800 euroa. Paras tarjous oli 14 200 euroa, joka oli siis noin 60 % alhaisinta tarjousta korkeampi. Mikäli kauppa olisi siis tehty kilpailuttamatta saman ostajan kanssa kuin edellinenkin puukauppa, metsänomistajan tappion suuruus olisi tarjousten perusteella ollut 5 400 euroa.

Miten kävi?

Nyt kohde on hakattu ja arviotietojen lisäksi kauppaa voidaan tarkastella myös toteutuneilla todellisilla mittaustiedoilla. Hakkuusta kertyi puuta 100m3 arvioitua enemmän, lähinnä ensiharvennuksilta. Tukkimäärä toteutui hyvin tarkkaan arvion mukaisena, lisämäärä oli kuitupuuta.

Toteutuneiden mittaustietojen mukaan lisääntyneen puumäärän johdosta heikoin tarjous olisi tuonut metsänomistajalle 11 000 euron puukauppatulon. Kun puukaupat tehtiin kuitenkin kilpailuttamisen kautta parhaan tarjouksen tehneen ostajan kanssa, niin metsänomistajan tilille tuli rahaa 16 700 euroa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tarjousvertailun mukaan parhaan ja heikoimman tarjouksen eroksi arvioitiin 5 400 euroa eli 60%. Hakkuun jälkeen toteutuneista mittaustiedoista voidaan laskea, että paras tarjous olikin 5 700 euroa eli 52% heikointa tarjousta parempi.

"Kilpailuttaminen on välttämätöntä"

Metsänhoitoyhdistyksen laatima puunmyyntisuunnitelma oli erinomainen pohja tarjousten pyytämiselle ja puukaupan kilpailuttamiselle. Ostajien väliset erot tarjouksissa vaikuttivat uskomattoman suurilta, jopa epäuskottavan isoilta. Mutta nyt hakkuun jälkeen voidaan todeta, että tarjousvertailu antoi erittäin luotettavan kuvan ostajien välisistä tarjouksista ja niiden eroista, 300e tarkkuudella.

Viime aikoina on ollut paljon keskustelua siitä, kannattaako tai tarvitseeko puukauppaa tai puukauppoja lainkaan kilpailuttaa. Vai voisiko sopimusasiakkuus, hintatakuut, bonukset yms. yhden ja saman ostajan kanssa tehdyt puukaupat tuoda suoraan ne hyödyt, jotka vaihtoehtoisesti saisi jokaisen puukaupan kilpailuttamisella. Tämä todellinen esimerkki osoittaa hyvin yksiselitteisesti ja kiistattomasti metsänhoitoyhdistyksen puukauppapalveluiden hyödyllisyyden ja arvon sekä puukauppojen kilpailuttamisen välttämättömyyden.

Mhy:n metsäasiantuntija hoitaa puukaupan eduksesi

Oma metsäasiantuntijasi hoitaa puukauppasi alusta loppuun ja huolehtii, että asiat hoidetaan kuten kuuluu ja sovitun mukaisesti. Vain kilpailuttamalla saat selville parhaan ostajan juuri sinun kohteellesi. Ota yhteyttä >>
Katso mitä puukaupan kilpailuttamiseen kuuluu >>

Ajankohtaista

  1. Tuomo Jääskeläiselle eniten ääniä mhy-vaalissa

    Tuomo Jääskeläiselle eniten ääniä mhy-vaalissa

    Keski-Suomi

    Mhy Keski-Suomen vaali on pidetty ja uusi valtuusto on valittu. Valtuustoon nousee 13 uutta luottamushenkilöä.

    Lue lisää
  2. Puukauppa jatkunut syksyllä aktiivisena Keski-Suomessa

    Puukauppa jatkunut syksyllä aktiivisena Keski-Suomessa

    Keski-Suomi

    Puun kysyntä jatkuu vilkkaana Keski-Suomessa. Ostajien tarjouksissa on merkittäviä eroja, joten turvaa kauppasi ja kilpailuta puuerä.

  3. Yhteiskunnallinen yritys -merkki Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomelle

    Yhteiskunnallinen yritys -merkki Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomelle

    Keski-Suomi

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi on saanut Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeuden.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset