Puukauppa jatkunut syksyllä aktiivisena Keski-Suomessa

keski-suomi

Kulunut kesä oli puukauppamäärien osalta valtakunnallisesti vilkasta. Myös keskisuomalaiset metsänomistajat ovat tehneet aktiivisesti puukauppaa, käy ilmi Metsäteollisuus ry:n tilastoista.

Kuluneen vuoden kiireisin puukauppa viikko nähtiin touko-kesäkuun vaihteessa, kun viikolla 22 Suomessa puukauppamäärät ylittivät 2 miljoonan kuution viikkokohtaisen rajan. Lomakautta edeltävät piikit puukauppatilastoissa eivät ole tavattomia, mutta kuluneen vuoden kauppamäärä on korkeampi kuin kahtena edellisenä vuonna.

Tämä on nähtävissä myös Keski-Suomessa.

”Jos verrataan vaikka Keski-Suomen tämän ja viime vuoden puukaupan kumulatiivisia kauppamääriä viikkoon 40 saakka, niin tänä vuonna puuta on myyty maakunnassa yli 250 000 kuutiota enemmän. Se on todella iso määrä puuta”, MTK:n Keski-Suomen kenttäpäällikkö Pauli Rintala kommentoi.

Pääpaino harvennushakkuissa

Kiinnostusta syksyn ja talven puukaupoille metsänomistajilla todella on. Mhy Päijänteen toiminnanjohtaja Petri Takalo mukaan Mhy:n toimesta tehtyjä puunmyyntisuunnitelmia on Päijänteellä laadittu liki 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan oli.

"Toimialueemme kestävän metsien käytön kannalta ilahduttavaa on, että puunmyynti painottuu voimakkaasti metsänhoidollisiin kasvatushakkuisiin eli harvennushakkuisiin. Myös jatkuvan kasvatuksen hakkuiden osuus on ollut kasvussa", Takalo kertoo.

Kysyntä lisää kauppamääriä

Puulle on kysyntää, joka on näkynyt myös kauppamäärissä. Puun kasvanut hinta on myös aktivoinut myyjiä. Tämän on näkynyt myös Keski-Suomen toisessa metsänhoitoyhdistyksessä.

”Puun kohonnut hintataso on selkeästi vilkastuttanut puukauppaa myös Mhy Keski-Suomen alueella. Tarjonta on meidänkin yhdistyksemme alueella painottunut harvennuksiin. Toki tukin hyvä hintataso ei ole esteenä uudistushakkuukaupoillekaan”, kommentoi Mhy Keski-Suomen johtaja Eero Poikonen.

Tarjousten välillä on merkittäviä eroja

MTK:n Metsätutka-kyselyn mukaan liki 40 prosenttia metsänomistajista aikoo myydä puuta ensi vuonna. Peräti 12 prosenttia vastaajista oli kiinnostunut puukaupan tekemiseen vielä tämän vuoden aikana.

”Kasvanut puun hinta aktivoi varmasti ihmisiä liikkeelle. Puun hinnan lisäksi pidän tärkeänä puukaupan kilpailutusta. Näin omalle metsälle löytyy parhaat ostajat ja arvokas puu katkotaan sekä hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Eli kokonaisuus kuntoon”, Rintala korostaa.

Samoilla linjoilla on Takalo:
"Eri ostajien aktiivisuudessa on isoa vaihtelua. Samaan aikaan kun yksi ostajista vähentää ostojaan ja laske tarjoushintojaan, toinen kasvattaa hankintaansa nousevilla hinnoilla. Tarjousten välillä on todella merkittäviä eroja."

Turvaa puukauppasi: käytä oman metsäasiantuntijasi ammattitaitoa ja paikallista tuntemusta.
Tutustu Mhy Keski-Suomen puukauppapalveluihin >>

MTK julkaisee valtakunnallisen puumarkkinakatsauksen joka kuukausi. Tuoreimmat katsaukset ovat luettavissa osoitteesta mtk.fi/puumarkkinat. Maakuntakohtaisia puumarkkinakatsauksia julkaistaan jatkossa muutaman kerran vuodessa.

Ajankohtaista

  1. Yhteiskunnallinen yritys -merkki Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomelle

    Yhteiskunnallinen yritys -merkki Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomelle

    Keski-Suomi

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi on saanut Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeuden.

    Lue lisää
  2. Mhy-valtuustovaali: ehdokkaat numeroineen

    Mhy-valtuustovaali: ehdokkaat numeroineen

    Keski-Suomi

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomessa vaalissa on 60 ehdokasta eli enemmän kuin viime vaalissa. Katso ehdokkaat numeroineen.

  3. Metsurikoulutuksemme sai Pro Metsä 2024 -palkinnon

    Metsurikoulutuksemme sai Pro Metsä 2024 -palkinnon

    Keski-Suomi

    Mhy Keski-Suomen ja Poken yhdessä räätälöimä metsureiden täsmäkoulutus sai tämän vuoden Pro Metsä -palkinnon Keski-Suomessa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset