Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Luonnonhoidon asiantuntemusta metsänhoitoyhdistyksestä

etela-savo

Metsänhoitoyhdistys palvelee metsänomistajia jatkossa myös metsäluonnonhoitoasioissa. Suomen metsäkeskuksen lopetettua ympäristötukihakemusten valmistelun, voi metsänomistajan turvautua jatkossa metsänhoitoyhdistyksen palveluun.

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo palvelee metsänomistajia jatkossa entistä paremmin myös metsäluonnonhoitoasioissa. Suomen metsäkeskuksen keskittyessä uuden metsätalouden kannustejärjestelmän, Metkan, mukaisten tukien myöntöön, siirtyi metsäluonnonhoito- ja ympäristötukien valmistelu metsäalan yrityksille ja metsänhoitoyhdistyksille.

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon jäsenet voivat ympäristötukiasioissa ottaa yhteyttä metsäasiantuntija Miia Suhoseen. Hänen toimipaikkansa on Enonkoskella, mutta toimialueena on koko Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon alue.

Miia Suhonen on tuttu kasvo Enonkoskella, sillä hän on toiminut alueen metsäasiantuntijana jo 6 vuoden ajan. Kokemusta löytyy parin kymmenen vuoden ajalta, mutta Heinävedeltä kotoisin oleva Suhonen kotiutui lopulta naapurikuntaan Enonkoskelle.

”Enonkoskella on hieno metsäluonto ja alueen metsänomistajat ovat metsistään kiinnostuneita ja asiantuntevia”, hän sanoo.

Metsänomistajat myönteisiä luonnonhoitoon

Miia Suhonen on peruskoulutukseltaan metsätalousinsinööri, ja hän täydennyskouluttautui luontokartoittajaksi Savonlinnan ammatti-instituutissa Samiedussa.

”Valmistuin vuosi sitten ja erikoistuin opinnoissani metsä- ja suoelinympäristöihin ja erityisesti kääpiin”, hän sanoo.

Suhosen mukaan luonnon monimuotoisuusasiat ovat tulleet varmasti tutuiksi valtaosalle metsänomistajia julkisen keskustelun myötä. Metsätalous ja metsäteollisuus ovat olleet varsin laajasti julkisen keskustelun ja arvostelunkin kohteena viime vuosina.

Mediassa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa käytävän keskustelun Miia Suhonen näkee turhan kärjistyneenä. Ääripäät ovat omissa poteroissaan, mutta keskimäärin metsänomistajat suhtautuvat varsin myönteisesti metsäluonnonhoitoon.

”Monilta metsänomistajilta löytyy alueita, jotka ovat heille jollain tavalla tärkeitä. Näitä alueita he haluavat suojella ja jättää aktiivisen metsätalouden ulkopuolelle”, Miia Suhonen sanoo.

Asiantuntijan avulla hankkeet vireille

Mia Suhosen toimenkuvaan kuuluu hyvän luonnonhoidon edistäminen hakkuissa ja metsänhoitotöissä sekä luonnonhoitohankkeiden etsiminen ja edistäminen.

Metsätalouden luonnonhoitohankkeita ovat mm. määräaikaiset ympäristötukisopimukset sekä pysyvät Metso- ja Helmi-ohjelmiin kuuluvat suojelusopimukset.

”Olen jo aiemminkin tehnyt hakemuksia näihin ohjelmiin”, Miia Suhonen sanoo.

Lisäksi toimenkuvaan kuuluvat laajemmat vesiensuojelu- ja suometsien hoitohankkeet.

Etelä-Savon alueella Miia Suhonen näkee hyvät mahdollisuudet tehokkaan metsätalouden ja metsäluonnonhoidon yhdistämiseen. Järviympäristö saarineen tarjoaa monimuotoista luontoa, joka on paitsi hyvä lähtökohta puun tuotannolle myös luonnon monimuotoisuuden vaalimiselle.

”Etelä-Savon luonnoltaan hyvin rikas ja monipiirteinen. Täällä on monenlaisia luontotyyppejä”, hän toteaa.

Miten metsänomistajan pitäisi menetellä, jos jonkin kohteen suojelu kiinnostaa?

”Se on hyvin helppoa, metsänomistajan tarvitsee oikeastaan osoittaa vain kiinnostusta jonkin kohteen luonnonhoitohankkeeseen. Käyn metsänomistajan toimeksiannosta maastossa arvioimassa kuvioiden kasvillisuuden ja puuston ja teen hakemuksen joko Metsäkeskukselle määräaikaisesta suojelusta tai ELY-keskukselle pysyvästä suojelusta”, Miia Suhonen sanoo.

Ajankohtaista

  1. Puumarkkinakatsaus syyskuu 2024

    Puumarkkinakatsaus syyskuu 2024

    Etelä-Savo

    Luontoarvot ovat tulossa osaksi puukauppojen kilpailutusta. Metsänomistajan pitää pystyä luottamaan, että lainsäädäntöä, sertifikaatteja ja organisaatioiden ohjeistuksia noudatetaan.

    Lue lisää
  2. Tuli uudisti metsää Savonrannalla

    Tuli uudisti metsää Savonrannalla

    Etelä-Savo

    Savonrannalla uudistettiin metsää kulottamalla. Kulotus on vanha hyvä keino metsänuudistamisessa. Uutena tuettavan metka-työlajina niiden toivotaan lisääntyvän myös Etelä-Savossa.

  3. Metsätaitokilpailut la 17.8.2024 Savonlinnassa - Tulokset

    Metsätaitokilpailut la 17.8.2024 Savonlinnassa - Tulokset

    Etelä-Savo

    Savonlinnassa metsätaitoiltiin la 17.8.2024. Samassa kilpailussa miteltiin avoimen kilpailun naisten ja miesten sarjan voitosta sekä Mhy Etelä-Savon että Eläkeliiton Itä-Savon piirin mestaruuksista.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset