Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Pohjois-Suomen puumarkkinat positiivisessa vireessä

sotkamo

Pohjois-Suomen puumarkkinakatsaus 5/2024

Puukauppa on käynyt Pohjois-Suomessa tasaisesti, vaikka keväällä lakot ja tuotannonrajoitukset pysäyttivät tehtaita ja sahoja. Tällä hetkellä puumarkkinoilla on kysyntää kaikista puutavaralajeista. Tukki-, kuitu- ja energiapuu käy kaupaksi -erityisesti, jos ne ovat korjattavissa kesäkelillä ja kuljetettavissa hyväkuntoista metsätietä pitkin. Puun hintataso on noussut ennätyskorkealle ja puukauppatarjouksia kannattaa vertailla.

Puun kysyntää ja siitä maksettavaa hintaa edistävät monet markkinatekijät. Itämeren maissa ja Euroopassa laajemminkin on havaittavissa jopa puupulaa. Esimerkiksi Ruotsissa puun hinnat ovat voimakkaassa nousussa. Stora Enso ilmoittikin tulosjulkistuksen yhteydessä, että ”Forest-divisioona odottaa puun kysynnän nousevan vähitellen samalla, kun markkinat Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa pysyvät tiukkoina. Puun hinnan arvioidaan nousevan koko loppuvuoden ajan Suomessa ja Ruotsissa.”  Energiapuun kysyntä on jatkunut korkealla tasolla ja ensitalveen pitää varautua ostojen ja varastojen kasvattamisella.

Puukauppa käykin nyt vilkkaasti ja ostajat kirivät ostojaan. Vaikka lakot ovat loppuneet, niin katkottua puuta on kuitenkin nyt varastoissa. Kemin biotuotetehtaan räjähdyksestä johtuvan seisokin vaikutus voi olla useita miljoonia kuutioita ja se saattaa vaikuttaa puuvirtoihin.

Metsäyhtiöiden ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistukset olivat analyytikkoennusteita parempia ja antoivat odottaa suhdanteen kääntyvän positiivisempaan. Myös viimeiset talousennusteet ennakoivat suhdanteen kääntymistä yleisesti parempaan. Hintojen yleinen nousu on saatu kuriin ja korkojen laskun käynnistyminen on todennäköistä. Tämän pitäisi lisätä talouden optimismia niin kemiallisen kuin mekaanisen metsäteollisuuden tuotteille. Tällä olisi selkeä yhteys puun tarpeeseen ja siitä käytävään kilpailuun.

Puumarkkinoiden lämmetessä kannattaa metsänomistajan laittaa ”jäitä hattuun” ja käyttää metsäammattilaista apuna jo puukauppatarjousta jätettäessä, jotta mm. puurungon järeydet, tukkipuuosuudet sekä oikea-aikainen metsänhoito tulee huomioitua ennen hakkuuta. Tarjousten vertailu menee haasteelliseksi metsänomistajalle, kun tarjouksia tulee niin runkohinnoilla kuin puutavaratavaralajeittain. Metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijalla on tarjousten vertailuun ammattitaitoa ja laskentavälineet -tämä kannattaa hyödyntää!

Ystävällisin terveisin

Seppo Miettunen
kenttäpäällikkö, metsäasiantuntija
MTK Metsänomistajat
Asiantuntemus: puukauppa, yhteismetsät, logistiikka&infra ja riista. LKV&kaupanvahvistaja, HHJ
Puh 040 822 5321
mailto:seppo.miettunen@mtk.fi
www.mtk.fi

Ajankohtaista

  1. PUUKAUPPAVUOSI NÄYTTÄÄ HYVÄLTÄ POHJOIS-SUOMESSA

    Sotkamo

    Lue lisää
  2. Metsänomistajat-lehden e-julkaisu

    Sotkamo

  3. Pohjois-Suomen Metsänhoitoyhdistysten yhteinen metsäilta

    Pohjois-Suomen Metsänhoitoyhdistysten yhteinen metsäilta

    Sotkamo

2024 © Metsänhoitoyhdistykset