Metsänhoitoyhdistys Sotkamon valtuuston kokous: Puukauppa jatkuu vahvana
sotkamo
Metsänhoitoyhdistys Sotkamon valtuuston kevätkokousta pidettiin perjantaina 28.3. Vuokatin Urheiluopiston tiloissa. Sääntömääräisinä asioina valtuusto hyväksyi viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä uuden nelivuotisen strategian. Hallituksen puheenjohtaja Jarmo Huttunen ja toiminnanjohtaja Niko Piironen esittelivät viime vuoden toimintaa. Viime vuoden tulos oli positiivinen. Puukauppapalvelut työllistivät viime vuonna. Puusta on kilpailua ja Metsänhoitoyhdistyksen parasta edunvalvontaa paikallisesti on avustaa puukaupassa, jotta metsänomistaja saa parhaan tuloksen. Kasvaneet puukauppatulot kannustivat metsänomistajia hoidattamaan tarpeelliset taimikonhoitotyöt ja myös sijoittamaan puukaupparahoja kasvatuslannoitukseen kasvamaan korkoa.
Puukauppa tulee jatkumaan hyvällä tasolla myös tänä vuonna. Normaalien työlajien lisäksi tänä vuonna panostetaan sukupolvenvaihdoksiin sekä kuolinpesien purkamiseen. – Metsätalouden verotuksen kannalta verotusyhtymä on selkeämpi ja helpompi tapa omistaa sekä hallinnoida metsää kuin kuolinpesä, kertoo Mhy Sotkamossa LKV-, SPV- ja tieasioihin perehtynyt Mika Korhonen. - Myös palvelut tiekunnille tulevat lisääntymään.
Kainuun metsätalous kestävällä pohjalla
Vierailijana kokouksessa Kuhmo Oy:n toimitusjohtaja Tommi Ruha. Kuhmo Oy:n uusi sahalinjasto on lähtenyt toimimaan hyvin. Kuhmo Oy on Kuhmon merkittävä työllistäjä 154 henkilöllä. – Olemme ylpeitä kainuulaisista juuristamme, käyttämästämme uusiutuvasta raaka-aineesta ja valmistamastamme laadukkaista asiaakaan tarpeiden mukaisista tuotteista. Tukkia sahan läpi menee vuodessa 1,1 miljoonaa kuutiota, josta kertyy 550 tuhatta kuutiota sahatavaraa. Tommi Ruha painottaa puuston riittävän Kainuussa – Kasvu ylittää poistuman eli metsätalous toimii nykyvolyymillakin kestävästi. Sopeutuminen Venäjän puun tuonnin päättymiseen on vielä käynnissä. Puuraaka-aine on saatava tarkasti talteen ja metsien kasvusta on pidettävä huolta. Lisäsuojelut sen sijaan johtavat helposti puujalostuksen supistumiseen Suomessa.
Tukin hinta on noussut korkealle tasolle. - Sahatavaran vientihinta ei ole sen sijaan noussut samassa suhteessa, Ruha kertoo. Pientä elpymistä on havaittavissa. Maailmalla riehuvien sotien päättyminen ja sitä seuraava jälleenrakentaminen voisi merkittävästi lisätä sahatavaran kysyntää ja hintaa.
Seuraava iso tekijä puumarkkinoilla on puun energiakäytön väheneminen. Puun polttoon perustumattomaan tekniikkaan investoidaan vauhdilla. Kainuussa suurin kaukolämmöntuottaja Kainuun Voima alkaa vuoden päästä tuottamaan lämmön sähkökattiloilla puunpolton sijasta. Vaikutus alueellisesti merkittävä.
Metsänomistajilla positiiviset odotukset
Metsänomistajien odotukset puumarkkinoiden kehityksestä ovat positiiviset, erityisesti puun kysynnän ja hinnan suhteen. MTK:n Metsätutka-kyselyn mukaan lähes kolmannes metsänomistajista aikoo myydä puuta tänä vuonna, ja varmasti myyvien osuus on ennätyksellisen korkea. Puun hinnan nousu on merkittävä kannustin puukauppaan.
Puun hintatason merkitys myyntipäätöksiin on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Vuonna 2022 vain kolmasosa vastaajista piti hintatasoa tärkeänä, mutta nyt lähes kaksi kolmasosaa. Kainuussa puun kysyntä on kasvanut uusien Pohjois-Suomen investointien myötä.
Metsänhoitoyhdistykset ovat keskeisiä puukaupan palvelujen tarjoajia, ja puun hintatiedot sekä puukaupan kilpailuttaminen ovat halutuimpia palveluita. Metsänomistajat hakevat tietoa monikanavaisesti, ja OmaMetsä-palvelu on uudistettu tukemaan puukauppaa entistä paremmin.
Puukaupassa pelkkä hintatieto ei riitä
Hyvään puukauppaan tarvitaan muutakin kuin hintatietoa. Puukaupan onnistumisessa tarjousten vertailu on haastavin tilanne metsänomistajalle. Tarjoukset voivat olla keskenään hyvin erilaisia: on tavaralajihinnoittelua, runkohinnoittelua ja järeysrunkohinnoittelua. Käytetään erilaisia mittoja, jotka vaikuttavat saantoon. Katkonnan tarkkuus vaikuttaa lopputulokseen olennaisesti. Samalta kohteelta tukin määrä voi vaihdella paljon ostajasta ja käytettävistä mitoista riippuen, mikä vaikuttaa suoraan kaupan arvoon.
Porua vesistöjen suojakaistoista
Puukauppasopimuksessa sovitaan hakattavan metsäkuvion rajat ja esim. suojavyöhykkeet. Oletuksena suojakaistat ovat lain ja käytössä olevan sertifioinnin mukaiset. Nyt Kainuussa on tullut ilmi, että puun ostajat ovat jättäneet kohtuuttoman leveitä suojakaistoja vesistöjen lähelle. Vesien suojelu on ilman muuta tärkeä asia – tästä ei kannata tinkiä, mutta mikäli asiaa ei ole sovittu puukauppasopimuksessa, on puun ostajaa syytä reklamoida.
Artikkelikuvassa Jarmo Huttunen (vas.) kiittää Kuhmo Oy:n toimitusjohtaja Tommi Ruhaa tähänastisesta yhteistyöstä.