Puumarkkinakatsaus: Pohjois-Karjalassa käynnissä aktiivinen puukauppavuosi

pohjois-karjala

Puukauppa on käynyt valtakunnallisella tasolla vilkkaana. Varsinkin Pohjois-Karjalassa vertailu edellisiin vuosiin paljastaa metsänomistajien aktiivisuuden.

Yksityismetsien puukauppatilastot ovat osoittaneet vuoden aikana puukaupan vilkkauden. Valtakunnallisella tasolla liikutaan vuoden 2021 puukauppamäärissä, mutta Pohjois-Karjalassa kuluneen vuoden kumulatiivinen puukauppamäärä on viikkoon 40 mennessä ollut 2020-luvun vilkkainta.

”Kumulatiivinen kauppamäärä maakunnassa on viikkoon 40 mennessä jo lähes 2,6 miljoonaa kuutiota. Vastaava luku esimerkiksi vuonna 2020 oli reilut 1,4 miljoonaa. Eli kyllä tätä voidaan monella tapaa pitää aktiivisena vuotena”, MTK:n Pohjois-Karjalan kenttäpäällikkö Seppo Niskanen kommentoi.

Puukaupan aktiivisuutta voi selittää useampi tekijä. Metsänomistajien myyntiaikeisiin puun hinnalla on merkittävä vaikutus. Peräti kaksi kolmasosaa MTK:n Metsätutka-kyselyyn vastanneista kertoi puun hinnalla olevan vaikutuksia puunmyyntiaikomuksiinsa.

”Esimerkiksi mänty- ja kuusitukin hinta pystykaupassa on ollut kesän jälkeen Savo-Karjalan alueella 80 euron tietämillä ja jopa ylikin. Sillä on varmasti vaikutusta puun tarjontaan ja se vaikuttaisi näkyvän myös edelleen syksyn tasaisen korkeana puukauppamääränä”, Mhy Pohjois-Karjalan johtaja Harri Välimäki kommentoi.

”Puuta liikkuu nyt paljon ja heikentyvä infra tuo haastetta ja lisäkustannuksia. Panostukset tiestöön, ratoihin ja vesiteihin, olisivat hyvin tärkeitä jatkoa ajatellen etenkin meillä kaikkein itäisimmässä Suomessa”, Välimäki jatkaa

Metsäbiotaloudella on suuri rooli Pohjois-Karjalassa ja sen osuus maakunnan kokonaistuotoksesta oli vuonna 2021 18,4 prosenttia, mikä on noin kolminkertainen maakuntien keskiarvoon verrattuna, selviää Suomen Metsäsäätiön Tapiolta tilaamasta Metsäbiotalouden arvoketjut -raportista. Rahallisesti metsäbiotalouden kokonaistuotoksen osuus maakunnassa on ollut vuonna 2021 lähes 2 miljardia euroa.

”Pohjois-Karjalassa on panostettu viime vuosina metsäbiotalouteen. Se näkyy toimialan arvonlisän kasvussa vuosina 2012-2021. 60 prosentin arvonlisän kasvu on selvästi ajanjaksolla korkein koko Suomessa. Siksi näenkin positiivisena, että metsänomistajat ovat olleet tuonkin jakson jälkeen aktiivisia puumarkkinoilla”, Niskanen taustoittaa.

MTK julkaisee valtakunnallisen puumarkkinakatsauksen joka kuukausi. Tuoreimmat katsaukset ovat luettavissa osoitteesta mtk.fi/puumarkkinat. Maakuntakohtaisia puumarkkinakatsauksia julkaistaan jatkossa muutaman kerran vuodessa alueen medioille. Ota MTK:n ja paikallisten metsänhoitoyhdistyksien asiantuntijoiden yhteystiedot talteen ja ole rohkeasti yhteydessä.

Lisätietoja:

Harri Välimäki, johtaja – Mhy Pohjois-Karjala, harri.valimaki@mhy.fi, +358 50 379 9112

Arto Soikkeli, Metsäpalvelupäällikkö – Mhy Pohjois-Karjala, arto.soikkeli@mhy.fi, +358 40 017 4393

Seppo Niskanen, kenttäpäällikkö – Pohjois-Karjala, seppo.niskanen@mtk.fi, +358 50 5730 860

Kalle Karttunen, Tutkimuspäällikkö, kalle.karttunen@mtk.fi,  +358 44 373 9377 (valtakunnalliset puumarkkinat, tilastot)

Juho Hämäläinen, Viestinnän asiantuntija, juho.hamalainen@mtk.fi , p. +358 50 5539176

Ajankohtaista

  1. Mhy Pohjois-Karjalalle myönnetty yhteiskunnallinen yritys - merkki

    Mhy Pohjois-Karjalalle myönnetty yhteiskunnallinen yritys - merkki

    Pohjois-Karjala

    Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

    Lue lisää
  2. Mhy Pohjois-Karjalan valtuustovaalien ehdokkaat vahvistettu

    Mhy Pohjois-Karjalan valtuustovaalien ehdokkaat vahvistettu

    Pohjois-Karjala

    Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan vaaleissa on 54 ehdokasta, kun paikkoja valtuustoon on tarjolla 28. Nykyisestä valtuustosta on ehdolla 25, uusia ehdokkaita on 29.

  3. Metsäpäivä 14.9. klo 10-14 Hammaslahden Lemmenlavalla

    Metsäpäivä 14.9. klo 10-14 Hammaslahden Lemmenlavalla

    Pohjois-Karjala

    Tule keskustelemaan ja hakemaan tietoa ajankohtaisista metsäasioista. Toimijaesittelyjen lisäksi tapahtumassa on koneita ja työnäytöksiä. Paikalla myös iskelmätähti Marko Tuovinen. Tilaisuus on maksuton, tarjolla kahvia, pullaa ja makkaraa 400 ensimmäiselle.