Uudistetut PEFC-vaatimukset tutuksi: Suojakaistat levenivät kymmenmetrisiksi

paijat-hame

Suojakaista on pienveden tai vesistön rantakaistale, jossa metsänkäsittely poikkeaa ympäröivästä alueesta tai käsittelyä ei tehdä ollenkaan. Hakkuissa ja maanmuokkauksissa riittävän suojavyöhykkeen jättäminen on tärkeää vesiensuojelua.

Suojakaistan rikkomaton kasvillisuus ja maanpinta sitoo hakkuualueelta valuvia ravinteita ja maa-ainesta, mikä suojelee veden laatua ja vähentää vesistön rehevöitymistä. Suojavyöhykkeen varjostava lehtipuulajisto ja kerroksellinen kasvillisuus säilyttävät alueen luontoarvoja.

Suojavyöhykkeet levenivät viidestä metristä 10 metriin, ja jatkossa niillä saa tehdä vain poimintahakkuita. Myös avosoiden reunaan tulee jättää 10 metrin suojakaista.  Suojakaistoilla ei saa tehdä maanmuokkausta, lannoitusta, raivausta tai kemiallista torjuntaa kasvinsuojeluaineilla.

Latvusmassan jättämistä suojakaistalle vältetään, eikä uomaan luontaisesti kaatuneita runkoja poisteta.

Uoma ylitetään ilman, että sitä muutetaan tai sen suuntaan muodostuu vettä johtavia painanteita.

Uomaltaan alle 2 metrin levyisten ojamaisten, suoristettujen ja perattujen purojen suojakaista on vähintään 5 metriä. Näiltä suojakaistoilta runkopuut voidaan poistaa. Puun poiston poikkeukset eivät koske puroja, joissa on luontainen lohikalakanta. Maanpintaa ei rikota ja pensaskerros säästetään.

Vesistöjen lähistön muokkauksissa on huomioitava, että uudistusaloilla, joilta johdetaan vettä laskuojaan, tehdään tarvittavat vesiensuojelun toimet. Myös ojitusmätästyksillä voidaan tarvita vesilain mukainen ilmoitus ELY-keskukseen.

PEFC-vaatimus 8.17: Vesistöjen ja lähteiden varteen jätetään kiintoaine- ja ravinnekuormitusta sitova sekä varjostusta ja monimuotoisuutta turvaava suojakaista, jossa säilytetään kasvillisuuden kerroksellisuus. Suojakaistan leveys on keskimäärin vähintään 10 metriä, mutta kaikkialla vähintään 5 metriä. Suojakaistalla tehdään vain poimintahakkuita, joissa säilytetään monipuolisesti erikokoista puustoa lehtipuustoa suosien.

Lisäksi erikseen huomioidaan metsien käsittelyssä  pienvesien metsälain mukaiset arvokkaat elinympäristöt (vaatimus 8.11).

Linkkejä:

Videotallenne (Metsäkeskus): Miten huomioida vesiensuojelu? (metsänomistajille suunnattu)

Ajankohtaista

  1. Puun hinnat Päijät-Hämeessä huhtikuussa 2025

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä huhtikuussa 2025

    Päijät-Häme

    Metsänhoitoyhdistyksen huhtikuussa kilpailuttamien leimikoiden keskihinnat ovat nousseet kaikkien aikojen korkeimpaan hintatasoon.

    Lue lisää
  2. Etelä-Suomen metsänhoitoyhdistysten fuusio etenee – johtajaksi Eero Poikonen Keski-Suomesta

    Etelä-Suomen metsänhoitoyhdistysten fuusio etenee – johtajaksi Eero Poikonen Keski-Suomesta

    Päijät-Häme

    Metsänhoitaja Eero Poikonen Äänekoskelta on valittu ensi vuonna perustettavan Metsänhoitoyhdistys Etelä-Suomen johtajaksi. Hän aloittaa uuden yhdistyksen valmistelutyöt 16.6.2025.

  3. Mhy Päijät-Hämeen toiminnan vuosi 2024

    Mhy Päijät-Hämeen toiminnan vuosi 2024

    Päijät-Häme

    Vuosi 2024 oli Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeelle hyvä ja yhdistys teki monella osa-alueella ennätyksellistä tulosta. Yhdistyksen tekemistä, lähes miljoonan motin leimikoista, puukaupan toimeksiantojen osuus nousi 81 %:iin.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset