Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Uudistetut PEFC-vaatimukset tutuksi: Suojakaistat levenivät kymmenmetrisiksi

paijat-hame

Suojakaista on pienveden tai vesistön rantakaistale, jossa metsänkäsittely poikkeaa ympäröivästä alueesta tai käsittelyä ei tehdä ollenkaan. Hakkuissa ja maanmuokkauksissa riittävän suojavyöhykkeen jättäminen on tärkeää vesiensuojelua.

Suojakaistan rikkomaton kasvillisuus ja maanpinta sitoo hakkuualueelta valuvia ravinteita ja maa-ainesta, mikä suojelee veden laatua ja vähentää vesistön rehevöitymistä. Suojavyöhykkeen varjostava lehtipuulajisto ja kerroksellinen kasvillisuus säilyttävät alueen luontoarvoja.

Suojavyöhykkeet levenivät viidestä metristä 10 metriin, ja jatkossa niillä saa tehdä vain poimintahakkuita. Myös avosoiden reunaan tulee jättää 10 metrin suojakaista.  Suojakaistoilla ei saa tehdä maanmuokkausta, lannoitusta, raivausta tai kemiallista torjuntaa kasvinsuojeluaineilla.

Latvusmassan jättämistä suojakaistalle vältetään, eikä uomaan luontaisesti kaatuneita runkoja poisteta.

Uoma ylitetään ilman, että sitä muutetaan tai sen suuntaan muodostuu vettä johtavia painanteita.

Uomaltaan alle 2 metrin levyisten ojamaisten, suoristettujen ja perattujen purojen suojakaista on vähintään 5 metriä. Näiltä suojakaistoilta runkopuut voidaan poistaa. Puun poiston poikkeukset eivät koske puroja, joissa on luontainen lohikalakanta. Maanpintaa ei rikota ja pensaskerros säästetään.

Vesistöjen lähistön muokkauksissa on huomioitava, että uudistusaloilla, joilta johdetaan vettä laskuojaan, tehdään tarvittavat vesiensuojelun toimet. Myös ojitusmätästyksillä voidaan tarvita vesilain mukainen ilmoitus ELY-keskukseen.

PEFC-vaatimus 8.17: Vesistöjen ja lähteiden varteen jätetään kiintoaine- ja ravinnekuormitusta sitova sekä varjostusta ja monimuotoisuutta turvaava suojakaista, jossa säilytetään kasvillisuuden kerroksellisuus. Suojakaistan leveys on keskimäärin vähintään 10 metriä, mutta kaikkialla vähintään 5 metriä. Suojakaistalla tehdään vain poimintahakkuita, joissa säilytetään monipuolisesti erikokoista puustoa lehtipuustoa suosien.

Lisäksi erikseen huomioidaan metsien käsittelyssä  pienvesien metsälain mukaiset arvokkaat elinympäristöt (vaatimus 8.11).

Linkkejä:

Videotallenne (Metsäkeskus): Miten huomioida vesiensuojelu? (metsänomistajille suunnattu)

Ajankohtaista

  1. Syyskuun puumarkkinakatsaus: Hyvät, pahat ja raakut ­– Luontoarvot osaksi puukauppojen kilpailutusta on vastuuteko

    Syyskuun puumarkkinakatsaus: Hyvät, pahat ja raakut ­– Luontoarvot osaksi puukauppojen kilpailutusta on vastuuteko

    Päijät-Häme

    Loppukesän puumarkkinat käynnistyivät heinäkuun jälkeen normaalisti, kunnes elokuussa Suomussalmen Hukkajoen metsätyömaalla havaittiin törkeä luonnonsuojelurikos. Vaikka media loi mielikuvaa hyvistä ja pahoista, metsänomistajan pitää pystyä luottamaan, että lainsäädäntöä, sertifikaatteja ja organisaatioiden ohjeistuksia noudatetaan.

    Lue lisää
  2. Jonna Lättilä Heinolan metsäasiantuntijaksi

    Jonna Lättilä Heinolan metsäasiantuntijaksi

    Päijät-Häme

    Heinolan eteläisten osien metsäasiantuntija vaihtui syyskuun alussa.

  3. Puun hinnat Päijät-Hämeessä elokuussa 2024

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä elokuussa 2024

    Päijät-Häme

    Aiemmista vuosista poiketen puun hinta ei ole notkahtanut heinäkuussa, vaan kaupankäyntiä on jatkettu elokuussa siitä mihin kesäkuussa jäätiin.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset