Kevättyöt: Rajat auki ja merkittyinä

paijat-hame

Rajakivi, värikästä kuitunauhaa ja oranssinen aurausviitta

Keväällä on hyvä käydä läpi oma metsä monelta kannalta. Taimien kasvuunlähtö viime vuonna istutetuilta aloilta, myrskyjen kaatamat puut, mahdolliset kirjanpainajien tuhokohteet ja niiden laajeneminen. Tärkeää on naapurin rajojen pitäminen auki ja merkittynä.

Metsän rajat kannattaa pitää auki, sillä säästää vaivaa ja aikaa erityisesti tulevilta sukupolvilta ja omistajilta, jotka eivät välttämättä ole kulkeneet metsässä samalla tavalla kuin entiset omistajat. Myös hakkuissa avoin rajalinja helpottaa konekuskin työtä, kun ei tarvitse miettiä rajan läheisten puiden omistajaa.

Vanhat rajapyykit ovat kivisiä ja niissä voi olla numero tai sitten ei. Nykyaikaa on erilaiset metalliset oranssinväriset putkipyykit tai vain tappi maastossa.

Lisäksi metsänomistaja voi omatoimisest lisäillä viitoitusta rajalle, esimerkiksi oranssiset aurausviivat pitkin rajaa näkyvät kauas.

Rajan voi avata 1,5 metrin levyiseltä kaistaleelta, tasalevyisenä kummaltakin puolelta. Raivaussahalla voi poistaa puut kaistaleelta. Naapurin kanssa on hyvä sopia menettelystä ja käydä raja läpi yhdessä.

Apuna rajalinjan määrittämisessä ovat erilaiset kännykkään ladattavat karttasovellukset. Ne ovat nykyisin varsin tarkkoja paikantamisessa, mutta toki niillä voi olla muutaman metrin heittoa. Sääolosuhteet vaikuttavat paljon tarkkuuteen, kun sovellukset käyttävät satelliitteja paikannukseen.

Metsänhoitoyhdistyksen tarjoama verkkopalvelu OmaMetsä-sovellus kannattaa ladata kännykkään osoitteesta omametsa.fi. OmaMetsän kartalle voi tehdä merkintöjä marjapaikoista, metsätuhoista tai rajoista. Siihen saa myös merkittyä rajapyykit.

Jos olet epätietoinen, missä raja kulkee, niin apua voit kysyä metsänhoitoyhdistyksestä. Mhy Päijät-Hämeellä on tarkkuus-gps-laitteita, jotka näyttävät rajan paikan muutaman kymmenen sentin tarkkuudella.

Jos raja ei muuten selviä, Maanmittauslaitokselta voi pyytää rajankäynnin, mutta se on arvokasta. Helpommalla pääsee kun huolehtii ajoittain rajalinjan avaamisesta ja merkitsemisestä.

Rajalinja metsässä, jossa puukepeissä värillistä kuitunauhaa

Ajankohtaista

  1. Puun hinnat Päijät-Hämeessä helmi-maaliskuussa 2025

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä helmi-maaliskuussa 2025

    Päijät-Häme

    Keskihinnat ovat helmi-maaliskuun kaupoissa yli kymmenen euroa viime alkuvuoden keskihintojen yläpuolella. Puun kysyntä kesäkohteista on erittäin hyvä.

    Lue lisää
  2. Puun hinnat Päijät-Hämeessä tammi-helmikuussa 2025

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä tammi-helmikuussa 2025

    Päijät-Häme

    Keskihinnat ovat tammi-helmikuun kaupoissa noin kymmenen euroa viime alkuvuoden keskihintojen yläpuolella. Puukauppa jatkuu vilkkaana.

  3. Metsäedunvalvonnan saavutuksia 2024

    Metsäedunvalvonnan saavutuksia 2024

    Päijät-Häme

    Metsänomistajan etujen ajaminen on metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n vahva perusta, jonka päälle on rakennettu tuhannen metsäasiantuntijan verkosto. Metsäedunvalvonta onkin vaikuttavin jäsenetu, jonka metsänomistaja saa ollessaan jäsen metsänhoitoyhdistyksessä.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset