Heinolassa tarkasteltiin metsien ilmastokestävyyttä metsäkävelyllä

paijat-hame

Hämeen ilmastoturva -hanke järjesti metsäkävelyn Heinolan Sataojan luontopolulla lauantaina 26.8. yhteistyössä Heinolan kaupungin kanssa. Kävelyllä tutustuttiin ilmastonmuutoksen metsille aiheuttamiin riskeihin sekä keskusteltiin erilaisista metsänkäsittelytavoista ja niiden vaikutuksista metsien terveyteen ja metsämaisemaan.

Reitillä nähtiin monipuolista metsänhoitoa

Reitti kulki Heinolan kaupungin metsissä, joita on hoidettu virkistyskäyttö edellä. Reitin varrella nähtiin monimuotoista metsää, jossa on tehty poiminta- ja pienaukkohakkuita, sekä harvennushakkuita. Eväitä syötiin Venejärvellä, joka on suosittu kalastuspaikka. Kirjanpainajaan tutustuttiin harvennetussa metsikössä, jossa tuho oli onneksi pysähtynyt. Kävelyn huipennus olivat huomattavan järeät 120- vuotiaat lehtikuuset.

Retkelle osallistui 15 metsistä kiinnostunutta ulkoilijaa. Metsäasioista olivat kertomassa Jari Toivoniemi Suomen metsäkeskuksesta, Tiina Mansikkamäki ja Elina Virtanen metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeestä ja Juho Kontra Heinolan kaupungilta.

Alueen riskikohteita kartoitetaan hankkeessa

Sataojan luontopolku on osa laajempaa tarkastelualuetta, jossa Hämeen ilmastoturva -hanke kartoittaa ilmastonmuutoksen voimistamia metsätuhoriskejä. Tehdyt metsätuhohakkuut ja riskikohteet on haettu paikkatietoaineistoja hyödyntäen Suomen metsäkeskuksen toimesta. Lisäksi Kokeilut metsätiedon käytön tehostamiseksi -hankkeessa on kartoitettu dronella heikentyneitä ja kuolleita kuusia. Näiden tietojen pohjalta tehdään maastotarkasteluja riskikohteilla ja retkeilyreittien varsilla. Alueella on tunnistettu kirjanpainajatuhoja vanhoissa kuusikoissa, sekä pienialaisia metsäpaloja.

Ajankohtaista

  1. Puun hinnat Päijät-Hämeessä lokakuussa 2024

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä lokakuussa 2024

    Päijät-Häme

    Puukauppa on siirtynyt yhä enemmän kohti talvileimikoita. Tarjouksia tulee normaalia enemmän kaikkiin leimikoihin ja kilpailu on kovaa.

    Lue lisää
  2. Mhy Päijät-Hämeen valtuustovaalien ehdokkaat

    Mhy Päijät-Hämeen valtuustovaalien ehdokkaat

    Päijät-Häme

    Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen vaaleissa on 32 ehdokasta, joista uusia on kahdeksan.

  3. Padasjoen korjuuesimies vaihtui

    Padasjoen korjuuesimies vaihtui

    Päijät-Häme

    Wille Soininen aloitti Padasjoella korjuuesimiehenä lokakuun alussa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset