Milloin metsätalouden tukea voi saada uudelleen?

etela-savo

Metsätalouden kannustejärjestelmää koskeva metka-laki tulee voimaan 1.1.2024. Metsätalouden tukia voi hakea 1.3.2024 alkaen Metsäkeskuksesta.

Metka-tukea voi hakea taimikon ja nuoren metsän hoitoon, terveyslannoitukseen, metsätien tekemiseen, suometsän hoitoon, ympäristötukeen, luonnonhoitohankkeisiin ja kulotukseen. Tietyin edellytyksin metka-tukea voi saada myös kohteille, joilla tehtyihin toimenpiteisiin on jo aiemmin myönnetty kestävän metsätalouden rahoituslain mukaista kemera-tukea.

Milloin voi saada metsätalouden tukea uudelleen?

Metsätalouden tukea voi saada uudelleen mm. seuraavissa tapauksissa:

Taimikon ja nuoren metsän hoito

Metka-lain mukaista tukea taimikon ja nuoren metsän hoitoon voidaan myöntää, kun on kulunut viisi vuotta samalle kohteelle aiemmin myönnetyn vastaavan tuen loppuun maksamisesta. Aiempi taimikonhoitoon tai nuoren metsän hoitoon myönnetty tuki voi olla kemera- tai metka-tukea. Kun uusi tuki maksetaan, samalla alkaa viiden vuoden hoito- ja kunnossapitovelvollisuus.

Vanhan Kemera-lain aikaan oli mahdollista saada kemera-tukea metsänuudistamiseen. Metka-lain mukaista tukea taimikon ja nuoren metsän hoitoon voidaan myöntää, vaikka metsänuudistamiseen liittyvä 15 vuoden hoito- ja kunnossapitovelvollisuus olisi vielä voimassa. 

Terveyslannoitus

Terveyslannoitukseen voidaan myöntää metka-tukea, jos samalla kohteella rahoitetun vuoden 1996 kemera-lain mukaisen tuen loppuun maksamisesta on kulunut 20 vuotta tai vuoden 2015 kemera-lain mukaisen terveyslannoituksen tuen loppuun maksamisesta on kulunut kymmenen vuotta. 

Suometsän hoito

Suometsän hoitosuunnitelman laatimiseen tai suometsän vesiensuojelutoimenpiteiden ja piennarteiden tekemiseen myönnettävä tuki edellyttää vastaavasti 20 vuoden tai 10 vuoden kulumista edellisten tukien loppuun maksamisesta.

Metsätien tekeminen

Myös metsätien tekemiseen myönnettävä metka-tuki edellyttää, edellä mainittujen 20 ja 10 vuoden määräaikojen kulumista aiempien tukien loppuun maksamisesta. Määräajoista voidaan kuitenkin poiketa, jos tien käyttö on olennaisesti muuttunut aiemmasta. 

Metka-hakemusten käsittely alkaa vaiheittain

Metka-hakemusten käsittely alkaa Metsäkeskuksessa vaiheittain. Ensimmäisenä Metsäkeskus voi käsitellä taimikon ja nuoren metsän hoidon sekä terveyslannoituksen tukihakemuksia 1.3.2024 alkaen. Ympäristötuen ja metsätietuen hakemusten käsittely alkaa ensi vuoden huhtikuun aikana ja luonnonhoito- ja kulotustukihakemusten kesäkuussa.  

Kulotustukihakemuksia käsitellään Metsäkeskuksessa manuaalisesti haun avautumisen jälkeen, jotta tukipäätöksiä saadaan tehtyä ennen kulotuskauden alkua. Suometsän hoidon tukihakemusten käsittely pyritään avaamaan ensi kesän aikana. 

Lisätietoa metka-tuista saat omalta metsäasiantuntijaltasi tai  Metsäkeskuksen verkkosivuilta. 

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon valtuuston 16.4.2025 kokouksen tiedote

    Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon valtuuston 16.4.2025 kokouksen tiedote

    Etelä-Savo

    Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo teki vuoden 2024 aikana vahvaa työtä metsänomistajien hyväksi. Laadukkaat palvelut, vahvat työsuoritteet ja erinomainen asiakastyytyväisyys siivittivät yhdistyksen onnistuneeseen vuoteen.

    Lue lisää
  2. Blogi: Ettei kukaan eksy – johtajuus tekoälyaikakauden metsässä

    Blogi: Ettei kukaan eksy – johtajuus tekoälyaikakauden metsässä

    Etelä-Savo

    Vaikka tekoäly voi hoitaa jatkossa enemmän tehtäviä, se ei voi korvata empatiaa, luottamusta tai yhteisöllisyyttä.

  3. Metsänhoitoyhdistys on metsänomistajan oma kumppani

    Metsänhoitoyhdistys on metsänomistajan oma kumppani

    Etelä-Savo

    Metsänhoitoyhdistykset toimivat vahvana osana suomalaista metsätaloutta, tarjoten metsänomistajille kattavan valikoiman palveluita metsänomistajille perustuen edelleen samaan ajatukseen kuin perustamisvaiheessa: yhdessä metsänomistajien kanssa, samalla puolella pöytää, rakennetaan kestävää ja kannattavaa metsätaloutta.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset