Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Käärijä ja koneet vetivät tuhatmäärin yleisöä - Metsä rokkasi Juvalla

etela-savo

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon järjestämä Metsä rokkaa -tapahtuma keräsi huiman yleisömäärän heinäkuun ensimmäisenä lauantaina Juvan Camping-alueelle. Päivä- ja iltatapahtumiin jaetun Metsä rokkaa -festivaalin yleisömäärä oli 11700. Maksutonta päivätapahtumaa seurasi lopulta 7500 henkeä ja maksullista, musiikkiin keskittynyttä iltatapahtumaa 4200 henkeä.

Päivällä keskityttiin ammattiasiaan, mutta tapahtuman päätteeksi iltapäivällä esiintynyt suursuosikki Käärijä veti varmasti yhtä paljon porukkaa alueelle kuin metsäasiatkin. Iltatapahtumassa esiintyivät  Portion Boys, Bess, Osmos Cosmos ja Ruoska.

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon johtaja Petri Pajunen oli tyytyväinen Metsä rokkaa -festivaalin antiin. Kuuden vuoden tauon jälkeen järjestettyyn tapahtumaan saatiin paljon nuoria tutustumaan metsäalaan.

”Mittavan tapahtuman järjestämisen mahdollistivat yhteistyökumppanit, joita oli mukana 20”, Pajunen sanoi.

Pajusen mukaan tavoite oli saada päivä- ja iltatapahtumiin yhteensä noin 7000 kävijää, joten tavoite saavutettiin ja ylitettiin reippaasti. Varsinkin Käärijän esityksen aikana ruuhka messualueella oli melkoinen.

Nuorempia vieraita näyttivät kiinnostavan paitsi nimekkäät esiintyjät, myös erityisesti hakkuukonesimulaattorit, joita löytyi metsäkonevalmistaja Ponssen ja Etelä-Savon ammattiopisto Esedun osastoilta.

”Simulaattori on ollut erittäin suosittu”, sanoi Esedun markkinointikoordinaattori Tuukka Lappalainen seuratessaan jonon muodostumista simulaattorille.

Metsäalan koulutus on hänen mukaansa muutenkin varsin hyvässä nosteessa, ja nuorten, ensimmäistä ammattitutkintoa opiskelevien, lisäksi metsäoppia hakevat monet alan vaihtajat.

Metsä rokkaa-tapahtuman paneelikeskustelussa keskityttiin metsätalouden monitavoitteisuuteen teemalla ”Miten yhdistämme puukaupan, hiilensidonnan ja suojelun kasvavat tavoitteet?”.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, WWF Suomen pääsihteeri Jari Luukkonen, MHYP:n toimitusjohtaja Harri Huupponen ja Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen väänsivät kättä, mutta isompaa riitaa ei saatu aikaan.

Yhtä mieltä keskustelijat olivat siitä, että metsien käytön moninaiset tavoitteet ovat yhdistettävissä, mutta keinoista oltiin useampaakin mieltä.

WWF Suomen Jari Luukkonen muistutti, että Suomessa on hakattu liikaa vanhoja metsiä, ja hakkuut olisi kohdennettava oikein hiilinielujen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Ministeri Essayah puolestaan muistutti, ettei suojelutoimia voi toteuttaa ilman metsänomistajien kuulemista.

”Suomessa on paljon yksityisiä metsänomistajia. Keskustelua ei voi käydä heidän päänsä yli”, Essayah muistutti.

Tuore EU:n ennallistamisasetus nousi luonnollisesti mukaan keskusteluun, ja niin Essayah kuin MHYP:n Harri Huupponen painottivat luontoarvokaupan saamista todelliseksi vaihtoehdoksi.

”Yksityinen sektori on saatava mukaan”, Huupponen sanoi.

Metsä rokkaa - päivä

Metsä rokkaa - ilta

Teksti Matti Turtiainen,
Kuvat Kimmo Pajunen
Videot Havuja Photography / Tommi Kirvesniemi

Ajankohtaista

  1. Puumarkkinakatsaus syyskuu 2024

    Puumarkkinakatsaus syyskuu 2024

    Etelä-Savo

    Luontoarvot ovat tulossa osaksi puukauppojen kilpailutusta. Metsänomistajan pitää pystyä luottamaan, että lainsäädäntöä, sertifikaatteja ja organisaatioiden ohjeistuksia noudatetaan.

    Lue lisää
  2. Tuli uudisti metsää Savonrannalla

    Tuli uudisti metsää Savonrannalla

    Etelä-Savo

    Savonrannalla uudistettiin metsää kulottamalla. Kulotus on vanha hyvä keino metsänuudistamisessa. Uutena tuettavan metka-työlajina niiden toivotaan lisääntyvän myös Etelä-Savossa.

  3. Metsätaitokilpailut la 17.8.2024 Savonlinnassa - Tulokset

    Metsätaitokilpailut la 17.8.2024 Savonlinnassa - Tulokset

    Etelä-Savo

    Savonlinnassa metsätaitoiltiin la 17.8.2024. Samassa kilpailussa miteltiin avoimen kilpailun naisten ja miesten sarjan voitosta sekä Mhy Etelä-Savon että Eläkeliiton Itä-Savon piirin mestaruuksista.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset