Korjuun valvonta kannattaa aina!

Valtakunnallinen

Se oli tuikitavallinen harmaa ja kostean kolea syyspäivä Pohjois-Savossa. Paikallinen Mhy:n metsänhoitoesimies lähti hakkuulle tekemään rutiinitöitään, valtakirjakaupan korjuun valvontaa. Äkkiä rutiininomaisuus kuitenkin kaikkosi, kun hakkuupalsta avautui tuon nuoren ammattilaisen silmien edessä. Tukkipuiden katkonta ei näyttänyt lainkaan siltä miltä pitäisi.

Tukin latvaläpimitta ei ollutkaan puukauppasopimuksen mukainen

Kädessään hänellä oli puukauppasopimus, jossa selvästi seisoi, että hakattavan tukkipuun minimilatvaläpimitta on kuusitoista senttimetriä. Leimikolla käyskennellessään hänen eteensä ei sellaisia tukkipuita sattunut, vaan ohkaisimmat tukit oli hakattu kahdeksaantoista senttimetriin. Hakkuu ei tapahtunut sopimusehtojen mukaisesti ja tähän tuo metsänhoitoesimies reagoi välittömästi.

Tuosta hetkestä alkaen lähti purkautumaan vyyhti, jonka vaiheista olemme saaneet lukea valtakunnallisia lehtiä myöten. Kyseinen yhtiö alkoi perkaamaan tekemiään hakkuita ja lehtitietojen perusteella vastaavanlaisia virheellisiä ja puukauppasopimuksen vastaisia hakkuita alkoi paljastumaan eri puolelta Suomea kymmenittäin.

Tarinan opetus ei suinkaan ole tuossa yksittäisessä virheessä, joka saattaisi tapahtua mille tahansa puunostajalle. Oleellista tässä tositarinassa on huomata se, että kuinka metsänhoitoyhdistysten korjuun valvonta toimii.

Korjuun valvonta sisältyy metsänhoitoyhdistyksen puukauppapalveluun eli tuttavallisemmin valtakirjakauppaan. Lyhyesti korjuun valvonta tarkoittaa sitä, että metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilö katsoo, että hakkuu sujuu kuten on kaupalla sovittu. Valtaosa korjuista meneekin niin kuin on sovittu, mutta silloin jos jotain huomataan olevan pielessä niin asiaan puututaan ja reagoidaan.

Silloin kun asioihin puututaan ja reagoidaan, on lopputulos niin kuin tässä tositarinassa. Yksittäisen metsänhoitoyhdistyksen yksittäisen toimihenkilö huomiosta ja ripeästä toiminnasta hyötyy kaikki Suomen metsänomistajat. Tämänkaltainen toiminta on edunvalvontaa parhaimmillaan, jos mikä!

P.S. Mitä noihin tukkipuun latvaläpimitan nostoihin 18 senttiin tulee niin sellaiseen paperiin en kyllä laittaisi nimeäni. En metsänomistajana enkä etenkään metsänomistajan puolesta puukauppaa hoitavana ammattilaisena. Se olisi sama, kun omaa jalkaansa sahaisi poikki.

Oikein mukavaa joulun odotusta kaikille! Nauttikaa metsistä!

Jos kaipaat apua puukauppasopimuksen tekemiseen tai korjuun valvontaa, voit valtuuttaa metsähoitoyhdistyksen ammattilaisen hoitamaan asiat puolestasi. Lue lisää puun myynnin toimeksiannosta eli valtakirjakaupasta>>

Juha Huttunen

Myyntijohtaja

Kirjoittaja on kotiseutuaan rakastava savolainen urheilumies, kahden vilkkaan pojan isä ja intohimoinen metsiensä hoitaja. Hän työskentelee myyntijohtajana Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savossa.

Liittyvät bloggaukset

  1. Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

    Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

    Pauli Rintala

    Valtakunnallinen

    Venäjän puuntuonnin loppuminen sai aikaan sen, että ensimmäisen kerran vuosikymmeniin puumarkkinat ovat alkaneet toimia markkinatalouden ehdoilla ja pelisäännöillä. Jatkuvasta kroonisesta raakapuun ylitarjontatilanteesta on siirrytty tasapainoiseen kysynnän ja tarjonnan markkinaan.

    Lue lisää
  2. Puun hinta kertoo puun kysynnästä ja tarjonnasta

    Puun hinta kertoo puun kysynnästä ja tarjonnasta

    Kalle Karttunen

    Valtakunnallinen

    Puun hinta muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Puun hintakehitys indikoi puun kysyntää. Kun puun kysyntä ja kilpailu puusta kasvaa, pitäisi hintatason ja hintakehityksen olla markkinaehtoisesti korkealla ja nousevaa. Näin se kannustaisi puun myyjiä eli metsänomistajia myymään puuta eli tarjoamaan puuta markkinoille.

  3. Puutavaralajeihin, runkohintaan vai järeyteen perustuvaa puukauppaa?

    Puutavaralajeihin, runkohintaan vai järeyteen perustuvaa puukauppaa?

    Pauli Rintala

    Valtakunnallinen

    Perinteisessä puutavaralajikaupassa hinnoittelu perustuu ostajan tarjoamaan yksikköhintaan. Metsänomistajan tehtäväksi jää arvioida, paljonko mitäkin puutavaralajia tulisi kullekin ostajalle. Kun ostaja ei anna mitään takuuta eriarvoisten puutavaralajien määristä, on eri tarjousten vertaaminen todella vaikeaa. Apua saat omasta metsänhoitoyhdistyksestä.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset