Metsänomistajan edunvalvontavaltuutus – miksi varautuminen kannattaa

Valtakunnallinen

Edunvalvontavaltuutus on tulevaisuuden turva metsänomistajalle

Metsä saattaa jäädä pitkäksikin aikaa hoitamatta asiaan varautumattoman metsänomistajan toimintakyvyttömyyden myötä. Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa valitsemansa henkilön tekemään myös metsien hoitoon ja puukauppoihin liittyviä päätöksiä tilanteessa, jossa oma toimintakyky on heikentynyt.

Miten asioita hoidetaan, kun ei siihen itse enää kykene

Ihminen voi sairastua vakavasti, joutua onnettomuuteen tai tilanteeseen, jossa ei vanhuuden seurauksena kykene ilmaisemaan omaa tahtoaan. Edunvalvontavaltuutuksen avulla on mahdollista etukäteen suunnitella ja päättää miten asioita hoidetaan, kun ei siihen itse enää kykene. Jotta edunvalvontavaltuutus olisi pätevä, on tekijän oltava valtakirjan tekemiseen kelpoinen: kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö, joka kykenee ymmärtämään valtakirjan merkityksen. Edunvalvojana toimii yleensä joku lähisukulainen esimerkiksi valtuutuksen antajan puoliso tai oma täysi-ikäinen lapsi.

Metsänomistajan toiveiden huomiointi on mahdollista valtuutusta laadittaessa

Edunvalvontavaltuutus on mahdollista laatia niin, että valtuutettu huolehtii valtuuttajan terveyteen ja talouteen liittyvistä asioista yleisesti tai se voidaan määritellä koskemaan vain tiettyjä rajattuja asioita. Valtuutuksella voi antaa valtuutetulle esimerkiksi oikeuden tehdä tietyn suuruisia lahjoituksia lapsille ja lapsenlapsille, oikeuden myydä kiinteistöiltä puustoa Digi- ja väestötietovirastolta (DVV) lupaa hakematta tai oikeuden luopua valtuuttajan puolesta perinnöstä.

Asioiden hoito on usein järkevämpää järjestää edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisella kuin holhoustoimilain mukaisella edunvalvojan määräämisellä. Tällöin voidaan huomioida metsänomistajan yksilölliset toiveet eikä valtuutetun tarvitse raportoida tekemistään toimenpiteistä vuosittain DVV:lle. Edunvalvontavaltakirja tulee tehdä ennakkoon ja vahvistaa DVV:ssa toimintakyvyttömäksi tultaessa.

Käytä lakia tuntevaa asiantuntija-apua

Edunvalvontavaltuutuksen muotovaatimukset ovat tiukat. Valtuutuksen on oltava kirjallinen ja valtuuttajan on allekirjoitettava valtakirja kahden esteettömän todistajan samanaikaisesti läsnä ollessa. Edunvalvontavaltuutukselle on määritelty myös vähimmäissisältö, valtakirjasta on käytävä ilmi valtuuttaja ja valtuutettu, valtuuttamistarkoitus, valtuutuksen laajuus ja siihen on otettava määräys: ”valtuutus tulee voimaan siinä tapauksessa, että valtuuttaja tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan.” Vuosittain noin viidesosa tehdyistä edunvalvontavaltuutuksista jää vahvistamatta. Valtuutuksen tekemisessä onkin aiheellista käyttää lakia tuntevaa asiantuntija-apua. Näin voidaan varmistua siitä, että valtuutus täyttää myös vahvistamisen vaatimat edellytykset.


Metsäjuristi Ulla Pakarinen palvelee metsänomistajia pääkaupunkiseudulla

Ajanvaraukset etätapaamisiin tai Metsänomistajien Palvelutoimistolle Helsinkiin:
Ajanvaraus sähköpostilla: ulla.pakarinen@mhy.fi
tai puhelimitse Metsänomistajien Palvelutoimistosta: puh. 040 720 3160
Metsänomistajien Palvelutoimisto sijaitsee Helsingin keskustassa Maalaistentalossa, os. Simonkatu 6.
Lisätiedot palveluista >>

Metsäjuristi Ulla Pakarinen

Ulla Pakarinen

Metsäjuristi, kaupanvahvistaja

Metsätilojen omistuksen vaihdokset pääkaupunkiseudulla

Liittyvät bloggaukset

  1. Metsää perintönä vai perintönä metsää?

    Metsää perintönä vai perintönä metsää?

    Juha Leppänen

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajaksi päädytään edelleen useimmin perinnön kautta. Luonnollisesti se johtuu siitä, että perintö tulee usein yllättäen tapahtuvan läheisen kuoleman johdosta, eikä toimenpiteitä aktiivisen sukupolvenvaihdoksen eteen ehditä edes suunnittelemaan.

    Lue lisää
  2. Muistojen mänty, komea kuusikko ja muuta humpuukia

    Muistojen mänty, komea kuusikko ja muuta humpuukia

    Hanna Virtanen

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajalla on oikeus harjoittaa omien arvojen ja tavoitteidensa mukaista metsänhoitoa ilman erillistä hintalappua. Metsänomistajan omat toiveet metsänsä käsittelystä tuo lisäarvoa yhteiselle tekemiselle!

  3. Luonnon monimuotoisuuden tiekartta – hyllylle pölyttymään vai aktiiviseen käyttöön?

    Luonnon monimuotoisuuden tiekartta – hyllylle pölyttymään vai aktiiviseen käyttöön?

    Anna-Rosa Asikainen

    Valtakunnallinen

    Monimuotoisuustiekartan myötä luonnon monimuotoisuus on aiempaakin korostuneemmin järjestöille sekä maa- ja metsätaloudelle vastuullisuuden, varautumisen ja vaurauden asia. Kuulostaa ehkä sanahelinältä. Se, päästäänkö asiassa sanoista tekoihin, riippuu meistä jokaisesta järjestössä toimivasta luottamus- ja toimihenkilöstä sekä omien tavoitteidensa mukaisesti metsäomaisuudestaan päättävästä metsänomistajasta.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset