Alueellisten metsäohjelmien uudistaminen käynnistyy
Valtakunnallinen
Maakuntatasolle laadittavissa alueellisissa metsäohjelmissa määritellään metsien kestävän hoidon ja käytön sekä metsätalouden kehittämisen yleiset tavoitteet. Ne myös asettavat tavoitteet metsätalouden kannustejärjestelmästä (metka) rahoitettavien metsänhoitotöiden toteutusmäärille ja rahoitukselle. Uudet alueelliset metsäohjelmat laaditaan kaudelle 2026-2030 ensi vuoden aikana.
Alueiden omat vahvuudet ja tarpeet esiin
Alueellisissa metsäohjelmissa tulee painottaa alueiden omia vahvuuksia sekä monipuolista elinkeinojen edistämistä. Ohjelmat myös osaltaan toteuttavat Kansallisen metsästrategian 2035 päämääriä. Niinpä ohjelmissa tullaan kuvaamaan, miten metsien hoidon ja käytön aktiivisuutta tuetaan kussakin maakunnassa, miten vahvistetaan kilpailukykyistä toimintaympäristöä metsäalalle sekä edistetään metsien kasvua, terveyttä ja monimuotoisuutta. Metsät ja niiden merkitys mm. aluetaloudelle ja elinkeinoille vaihtelevat eri osissa maata. Siksi onkin tärkeää, että alueen omat tarpeet ja vahvuudet tulevat esiin niin ohjelman laadinnassa kuin valituissa painotuksissa.
Metsänomistajaorganisaation tavoitteena on vaikuttaa ohjelmien sisältöön niin, että metsiä voidaan edelleen käyttää täysimääräisesti ja kestävästi, ja näin luoda hyvinvointia alueille. Yhtenä kärkenä on metsien kasvukunnon ja terveyden vahvistaminen, mitä voidaan tukea esimerkiksi panostamalla metsien hoitotöihin ja terveyslannoituksiin. Myös tieinfran vahvistaminen ja työvoiman saatavuus ovat keskeisiä tavoitteitamme.
Monipuolinen yhteistyö
Maakunnallinen metsäneuvosto, joka kokoaa yhteen laajasti alueen metsäsektorin toimijat, vastaa ohjelman laatimisesta ja hyväksyy sen. Valmistelua tukevat myös metsäneuvoston alaiset teemakohtaisetvalmisteluryhmät. Metsäkeskus koordinoi ohjelmien valmistelua siten, että alueelliset metsäohjelmat muodostavat valtakunnan tasolla kokonaisuuden.
Metsänomistajien ääni on vahvasti mukana metsäohjelmien laadinnassa ja toteutuksen seurannassa. Jokaisessa maakunnallisessa metsäneuvostossa on metsänomistajaorganisaation (MTK:n ja/tai metsänhoitoyhdistyksen) edustus.
Ohjelmien laatiminen käynnistyy joulukuussa 2025. Ohjelmat valmistuvat vuoden 2025 loppuun mennessä ja niiden toteutus alkaa vuoden 2026 alusta.
Ajankohtaista
Metsäalan uusi podcast syntyi Suomen Metsäsäätiön tuella - juontajina Jonna Matikainen ja Roope Tonteri
Valtakunnallinen
Jonna Matikainen ja Roope Tonteri juontavat Suomen Metsäsäätiön rahoittamaa uutta Honkataipaleella-podcastia. Suomen Metsäsäätiön rahoittama Honkataipaleella-podcast valottaa metsäalan arkea haastattelemalla metsäammattilaisia opiskelijoista eläkeläisiin.