Ylläolevien lisäksi metsänomistaja voi tehdä monia vapaaehtoisia tekoja monimuotoisuuden eteen. Tässä muutama esimerkki:
MTK:n ja SLC:n luonnon monimuotoisuuden tiekartta maa- ja metsätaloudelle julkaistiin 1.2.2024. Tiekartta perustuu tutkimustietoon, jota ovat olleet tuottamassa ja kokoamassa Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus, Helsingin yliopisto ja Pellervon taloustutkimus.
Tutustu luonnon monimuotoisuuden tiekartan metsäosion esitteeseen (pdf).
Tutustu myös kattavaan maa- ja metsätalouden luonnon monimuotoisuuden tiekarttaan (pdf).
Valtakunnallinen
Sertifioinnin tarkoitus on osoittaa puutuotteen loppukäyttäjälle, että puut on kaadettu sekä taloudellisesti, ekologisesti että sosiaalisesti kestävällä tavalla. Suomalaista puuta viedään ulkomaille. Siellä ei tunneta suomalaista metsänhoitoa, metsänomistusta tai työoloja. Sertifioinnilla osoitetaan, että puun alkuperä on kestävästi hoidetuista metsistä.
Valtakunnallinen
Metsien vapaaehtoisella suojelulla vaikutetaan lajiston monimuotoisuuden ohella myös metsien hiilensidontaan, vesistöjen puhtauteen ja metsämaisemaan. Suojeluohjelmalla mahdollistat metsällä tienaamisen kaatamatta puutakaan. Oma metsäasiantuntijasi auttaa mm. kohteiden kartoittamisessa ja ympäristötuen hakemisessa.
Valtakunnallinen
Saat avun jatkuvaan kasvatukseen meiltä! Jatkuva kasvatus on metsänhoitoa ilman avohakkuita. Sen tavoitteena on metsikön luontainen uudistuminen ja säilyminen peitteisenä. Metsässä kasvaa eri ikäisiä puita, nuorista taimista vanhoihin puihin. Jatkuvassa kasvatuksessa metsää hoidetaan hakkaamalla sitä säännöllisesti. Hakkuissa metsiköstä poistetaan pääasiassa arvokkaimpia tukkipuita.
Valtakunnallinen
Kulotus parantaa kasvupaikan ravinne- ja lämpöoloja. Onnistuneessa kulotuksessa poltetaan suurin osa hakkuutähteistä ja osa humuskerroksesta. Hakkuutähteisiin ja humuskerrokseen sitoutuneet ravinteet vapautuvat kasvien käyttöön ja maan happamuus vähenee jopa vuosikymmeniksi. Pintakasvillisuuden kilpailu vähenee muutamaksi vuodeksi kulotuksen jälkeen. Metsänviljelytyö helpottuu, kun työskentelyä haittaavat hakkuutähteet on poltettu.
Valtakunnallinen
Metsänhoidollista kulotusta kevyempi tapa hankkia alueelle palanutta puuta on polttaa uudistusalueen säästöpuuryhmä. Siinä säästöpuiksi aiottu yhteneväinen ryhmä poltetaan hakkuutähteitten kera. Parhaimmillaan polttaminen voi onnistua jo kevätlumien aikaan, jolloin palon leviäminen maastoon ei ole todennäköistä. Hyvä polttoaika on myös touko- tai elokuussa viljelytöiden yhteydessä.