Ajantasainen puumarkkinatieto kasvattaa tilipussia

pyha-kala

Pohjois-Suomen puumarkkinatilanne on jatkunut vahvana.  Puun korkeasta kysynnästä kertoo isot puukauppamäärät ja eri puutavaralajien hintatasojen säilyminen korkealla tasolla.

Pohjois-Pohjanmaalla puuta on myyty tänä vuonna yksityismetsistä 2,4 miljoonaa kuutiometriä (2023: 1,94 milj. m3), Kainuussa 1,3 miljoonaa kuutiometriä (2023: 1,13 milj. m3) ja Lapissa 1,3 miljoonaa kuutiometriä (2023: 1,26 milj. m3).

Huomionarvoista on kuitenkin isot erot puukauppatarjouksien hintatasoissa.

Puukaupan teossa hinta on yksi mittari. Silti ratkaisevampaa voi olla miten puu katkotaan puukaupan jälkeen. Suoraan yhdelle ostajalle ilman metsänhoitoyhdistyksen apua myyvä metsänomistaja voi menettää merkittävän osan puun myyntituloista, koska puiden katkonta tukeiksi ja kuitupuuksi vaatii tietotaitoa. Tukkipuun hintaero kuitupuuhun on edelleen lähes kolminkertainen. Puukauppatavat elävät myllerryksessä ja hankaloittavat edelleen metsänomistajien puukauppapäätöstä. Ratkaisun tarjoaa metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijan toteuttama puukaupan kilpailutus, jossa tarjousten vertailu toteutetaan leimikkokohtaisesti puukauppatapa, hintataso ja katkonta huomioon ottaen. 

Vaikka metsäteollisuuden vientitilastot ja suhdannekasvu ovatkin elpymässä, on puumarkkinoilla näkynyt tasaantumisen merkkejä. Puun hinnat ja kauppamäärät ovat säilyneet korkealla tasolla. Venäjän puuntuonnin loppumisesta alkanutta kotimaan puumarkkinan kasvua eivät suhdanteet ole kovin paljon heiluttaneet, sillä puuta on tarvittu aiempaa enemmän. Nyt eletään ja odotetaan noususuhdannetta, mutta nousukulma on toteutunut vasta osittain. Kemiallisella metsäteollisuudella kartonki vetää markkinoita ylöspäin, joskin sellun globaali kysyntä on takkuillut. Sahateollisuuden markkinat näyttävät hieman heikommalta loppuvuodesta ja ensi vuoden alku on vielä kysymysmerkki, miten kysyntä ja koronlaskut alkavat vaikuttaa markkinoihin.

Pohjois-Suomessa riittää kysyntää

Pohjois-Suomen puumarkkinat imevät puuta syksyn tehdasseisokeista huolimatta. Alkuvuodesta starttaavilla uusilla suurinvestoinneilla on merkittäviä vaikutuksia Pohjois-Suomen puun kysyntään. Stora Enson Oulun kartonkitehtaan laajennus valmistuu ja samalla hankinta-alueella toimiva Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas on elpynyt kevään kaasuräjähdyksen tuotantovajeesta. Pohjois-Suomen sahojen puunhankintamäärät ovat usien tehdasinvestointien jäljiltä tikissä ja tuotantomäärät ovat nousemassa. Energiapuun kysyntä on lisännyt pienpuun kysyntää vuosi vuodelta ja tuleva talvikausi on niin ikään korkea puunkäytön suhteen.

Viime aikoina on kuultu useampien pienempien puunostajien taloudellisista haasteista maksuvaikeuksina metsänomistajille. Metsänhoitoyhdistyksen juridista jäsenapua kannattaa näissäkin asioissa hyödyntää.

Metsänhoitoyhdistyksen ammattiapu puukaupan suunnittelussa ja kilpailuttamisessa on erittäin tärkeää. Kilpailuttamisen kautta selviää alueellisesti puun todellinen kysyntä markkinoilla. Puun ostajat jättävät monenlaisia tarjouksia jotka vaihtelevat todella paljon.

Puukauppatapoja on periaatteessa kolmea erilaista, mutta lisäksi ostajan edustamilla yhtiöillä on vielä erilaiset omat versiot näihin. Kolme käytössä olevaa puukauppatapaa ovat tavaralaji-, runko- ja järeysrunkohinnoittelu. Tässä vaiheessa tavallinen metsänomistaja on jo aivan pyörällä päästään. Lisäksi ostajat antavat puun katkonnalle erilaiset määreet. Ostajat voivat sanoa, että runkohinnoitteluhan antaa mahdollisuuden katkoa puuta miten haluaa. Metsänomistajan pitäisi tietää hyvin, millainen myytävä puusto on järeysvaihteluineen ja miten hyvä ostajan tarjous on. Ettei tämä olisi vielä niin helppoa, niin hintatasot vaihtelevat hurjasti puutavaralajeittain, kauppatavoittain ja järeysmatriiseittain.

Metsänomistajalle ratkaisu on kilpailuttaa puukaupat metsänhoitoyhdistyksen välityksellä. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenyys tarjoaa informaatiota ja apua puukaupan menestyksekkääseen suunnitteluun ja toteutukseen. Puukauppa on helppoa, hauskaa ja vaivatonta, kun on tietoa ja apua tarjolla. 

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat

Seppo Miettunen

kenttäpäällikkö, metsäasiantuntija, MTK Metsänomistajat

040 822 5321

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kala ry:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kala ry:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Pyhä-Kala

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi on saanut Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeuden

    Lue lisää
  2. Mhy Pyhä-Kalan valtuustovaalin ehdokkaat

    Mhy Pyhä-Kalan valtuustovaalin ehdokkaat

    Pyhä-Kala

    Katso vahvistettu ehdokaslista äänestys numeroineen.

  3. Metsänhoityhdistys Pyhä-Kala 90- vuotta-  Tulevaisuusseminaari

    Metsänhoityhdistys Pyhä-Kala 90- vuotta- Tulevaisuusseminaari

    Pyhä-Kala

    Mhy Pyhä-Kala täyttää 90- vuotta. Juhlimme Tulevvaiseminaarin merkeissä ti 5.11. Odotettavissa mieleenpainuva tilaisuus ja upeita puheenvuoroja. Tulevaisuustutkija Ilkka Halava raottaa varmasti ajatuksia herättävässä puheenvuorossaan metsiemme tulevaisuutta-

2024 © Metsänhoitoyhdistykset