Mhy Mänty-Saimaalla takana vilkas vuosi

manty-saimaa

Mhy Mänty-Saimaan valtuusto kokoontui vetämään yhteen vuoden 2023 toiminnan valtuuston kevätkokoukseen Löydön Kartanoon Ristiinaan perjantaina 5.4.2024. Puhetta kokouksessa johti Jari Lantta ja MTK:n uusi kenttäpäällikkö, Jouni Väkevä, saapui myös kokoukseen esitelmöimään ajankohtaisista metsäedunvalvonta-asioista.

Puukauppaa käytiin yksityismetsissä Mhy Mänty-Saimaan alueella n. 840 000 m3, mikä on 15 % vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Lukema on alle kestävän hakkuutason, eli hiilivarastoa kertyi. Energia- ja kuitupuun hyvän kysynnän vuoksi hakkuut painottuivat jälleen aiempaa enemmän harvennuksille. Mhy välitti puuta alueen metsäteollisuudelle, sahoille ja energiakäyttöön.

Metsänuudistamisessa suuntaus oli pois kuusettumisesta. Männyn kylvö ja istutus lisääntyivät, samoin koivua istutettiin aiempaa enemmän. Sama suuntaus jatkunee vuonna 2024. Taimikon varhaishoitojen määrä jäi huolestuttavan alhaiseksi, mutta vuonna 2023 tehtiin kuitenkin hyvin nuoren metsän harvennuksia ja korjattiin pienpuuta. Metsäomaisuuden hallinnan palveluiden kysyntä ja mhy:n rooli asiantuntija-avun tarjoajana kasvoi.

Mennen vuoden yhteenvedon lisäksi kokousväkeä puhututti hirvikanta Savitaipaleen-Suomenniemen rhy:n alueilla. Hirvikantatavoitteeseen (2,7-3,2 hirveä/1000 ha) ei ole alueella päästy yli kymmeneen vuoteen. Tilanne on huolestuttava.

Kokonaisuutena vuosi 2023 oli työntäyteinen ja positiivinen. Mhy Mänty-Saimaan vuoden 2023 tulos oli 285 000 €. Puun hinta, etenkin kuitupuulla, kehittyi myönteisesti ja kysyntä on jatkunut hyvänä.

Vuonna 2024 metsänhoitoyhdistyksiin valitaan uudet valtuustot. Mhy Mänty-Saimaan vaalitoimikuntaan valittiin Tarmo Norén, Pentti Rantalainen, Jouni Muukka, Tuula Hietanen ja Suvi Kokkola.

Knoppitietoa:

Kantohinnoiksi muutettuna Mhy Mänty-Saimaan alueen yhteenlasketut puukauppatulot yksityismetsänomistajille olivat n. 42 miljoonaa euroa. Näistä Savitaipaleen osuus on noin 14 milj. €, Mäntyharjun 25 milj. € ja Ristiinan sekä Suomenniemen laskennallisesti arvioituna 22 milj. €.

Puista muodostuva rahavirta alueelle ei ole pelkästään puukauppatulojen varassa. Yksityismetsistä vuonna 2023 korjattujen puiden korjuun ja kuljetuksen arvo oli n. 61 miljoona euroa. Tämä tarkoittaa huomattavaa määrää yrityksiä ja työpaikkoja.

Lisätietoja: Suvi Kokkola, 044 7631300, suvi.kokkola@mhy.fi

Ajankohtaista

  1. Antti Majoranta siirtyy Mhy Uusimaan palvelukseen

    Antti Majoranta siirtyy Mhy Uusimaan palvelukseen

    Mänty-Saimaa

    Lue lisää
  2. Tiedote Kolakan apurahoista ja valtuuston kokouksesta

    Tiedote Kolakan apurahoista ja valtuuston kokouksesta

    Mänty-Saimaa

  3. Toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan joulutervehdys

    Toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan joulutervehdys

    Mänty-Saimaa

2024 © Metsänhoitoyhdistykset