Puukauppa vilkasta Kainuussa
kainuu
Kuluvan vuoden aikana Kainuussa puumarkkinoilla on tapahtunut merkittäviä muutoksia ja puun hinnat ovat nousseet keskimäärin lähes kymmenellä eurolla kuutiolta. Loppuvuoden aikana puukauppa on ollut vilkasta, mikä heijastaa puumarkkinoiden aktiivista tilannetta. Metsänomistajien tulisikin tarjota nyt heikoiten kaupaksi meneviä ensiharvennus- ja talvileimikoita, sillä hyvät kesä- ja kelirikkokohteet menevät kaupaksi heikommassakin suhdanteessa.
OmaMetsä-palvelussa metsänomistajat voivat seurata puumarkkinoiden kehitystä ja päättää puukauppansa ajoittamisesta. Vaikka perinteisesti puukaupan aktiivisuus on ollut suurimmillaan syksyllä, niin viime vuosina kevät on usein ollut vilkkain kausi. Metsäteollisuus on pyrkinyt houkuttelemaan puukauppaa alkuvuodesta takuuhinnoilla, bonuksilla ja kampanjoilla, mutta näiden hyötyjen läpinäkyvyys on herättänyt kysymyksiä. Nousiko esimerkiksi alkuvuoden 2024 takuuhintakauppojen hintataso samassa suhteessa puun hinnan nousun kanssa?
Loppuvuoden puukauppakuukausien vilkkauteen vaikuttavat monet tekijät, kuten talouskasvun odotukset ja suurten tehdasintegraattien puunhankinnan lisääntyminen. Erityisesti Metsä Groupin ja Stora Enson sekä Pohjois-Suomen sahojen investoinnit ovat vaikuttaneet markkinoihin. Vaikka sellutuotannon varantotaso on noussut, markkina-alueiden välillä on hajontaa, ja sahatavaran kysynnässä on myös vaihtelua.
Metsänomistajien kannattaa kiinnittää huomiota puumarkkinoiden kokonaisuuteen ja peilata sitä omaan taloudelliseen tilanteeseensa. Ennusteet puumarkkinoiden tulevasta kehityksestä ovat positiivisia ja puulle on kysyntää. On tärkeää arvioida omien puukauppakohteiden myyntiaikaa ja kilpailuttaa tarjoukset, jotta saadaan paras mahdollinen hinta markkinoilta. Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijat ovat valmiita auttamaan puukaupan toteuttamisessa.
Uudistunut OmaMetsä-palvelu
OmaMetsä-palvelu on saanut uudistuksia, ja metsänomistajille on tarjolla runsaasti markkinainformaatiota. Palvelun kautta voi tarkastella kilpailutettua alueellista hintatasoa sekä seurata puumarkkinoiden kehitystä. MTK Jäsenet -mobiilisovellus, joka lanseerattiin kesäkuussa, tarjoaa kätevän tavan kirjautua OmaMetsä-palveluun ja hyödyntää sen tarjoamia tietoja tehokkaasti.
Seuraa puumarkkinoiden kehitystä ja hyödynnä OmaMetsä-palvelun tarjoamat mahdollisuudet!
MTK Jäsenet -mobiilisovellus: https://www.mtk.fi/-/mtk-jasenet-sovellus
Seppo Miettunen, kenttäpäällikkö
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry