Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Summanjoen kunnostushanke

kaakko

Kymijoen vesi ja ympäristö ry on alueen kuntien sekä yritysten perustama vesiensuojeluyhdistys, jonka toiminta-alueeseen Summanjoki on kuulunut yhdistyksen 60-vuotiaan taipaleen perustamisesta saakka.


Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n Summanjoen kunnostushanke sai myönteisen rahoituspäätöksen tammikuussa 2024 ja hanke saatiin käyntiin maaliskuussa. Yhdistyksen käynnistämä Summanjoen kunnostushanke toteuttaa Kaakkois-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmaa vuosille 2022–2027.

Hankkeen päärahoitajana on Oikeidenmukaisen siirtymän rahasto (JTF). Muu rahoitus koostuu Eksp Säätiön ja Tuuliaisen Säätiön tuesta, sekä omarahoitusosuudesta.


Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (Just Transition Fund, JTF-rahasto) on perustettu lieventämään ilmastosiirtymän haitallisia vaikutuksia. Suomessa JTF-rahaston toimet perustuvat tavoiteeseen puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä. JTF-rahoitusta haetaan Kymenlaaksossa Kymenlaakson liiton kautta.


Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on parantaa Summanjoen veden laatua vähentämällä vesistöön päätyvää ravinteiden ja kiintoaineen hajakuormitusta, sekä suurten virtaamavaihtelujen tasaaminen ja siten vedenlaadun parantaminen kokonaisvaltaisen valuma-alueen tarkastelun keinoin. Me Kymijoen vesi ja ympäristö ry:llä haluamme lisätä yhteistyötä ja tiedonkulkua alueen maanomistajien ja -käyttäjien sekä vesiensuojelun asiantuntijoiden välillä Summanjoen valuma-alueella.


Yhdessä turvetuottajien, maan- ja metsänomistajien sekä yhdistyksemme asiantuntijoiden kanssa toteutetun suunnitteluvaiheen jälkeen hankkeessa on tavoite käynnistää joen valuma-alueella ennallistamisia ja kunnostuksia, jotta sen ekologinen tila saataisiin hyvälle tasolle turvetuotannon sekä muiden maa- ja metsätalouselinkeinojen vaikutuspiirissä olevilla vesialueilla.


Kymijoen vesi ja ympäristö ry:lle on tärkeää lisätä yhteistyötä teidän kanssanne


Yhdessä voimme selvittää, millaisia kunnostustoimenpiteitä Summajoen vaikutusalueella on mahdollista tehdä, jotta Summanjoen tila paranisi. Selvitystoimenpiteet ja suunnitelmat näillä alueilla toteutetaan hankerahoituksella, joten maan- ja metsänomistajilta ei odoteta omarahoitusosuutta.

Veden valumista metsistä ja pelloilta vesistöön voidaan hidastaa esimerkiksi tekemällä em. vesiensuojelurakenteita: kosteikkoja, pintavalutuskenttiä, ojiin kaksitasouomia, pohjakynnyksiä ja laskeutusaltaita tai tukkimalla sekä madaltamalla metsäojia. Näin Summanjokea rehevöitävät ravinteet saadaan pidätetyä valuma-alueella, pelloilla sekä metsissä puiden ja viljelykasvien käytössä.


Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa 2024–2025 kartoitetaan kunnostuskohteita, tehdään maastoinventointeja, laaditaan kunnostussuunnitelmia ja hankitaan tarvittavat luvat. Kunnostus- ja,entistämiskohteiden varmistuttua tehdään kohteille ja niiden läheisyyteen kohdekohtaisia luontokartoituksia sekä vedenlaadun seurantaa.


Olisimme kiitollisia, jos voisitte kertoa meille näkemyksenne Summanjoen kunnostuksesta. Osallistuminen hankkeen toimenpidesuunnitteluun liittyvään keskusteluun ei edellytä toimenpiteiden toteuttamista. Keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä niitä käytetä maanomistajien intressejä vastaan. Yhdistys toimii hankkeessa vesistöalan asiantuntijana kunnioittaen maanomistajien oikeutta omaan maahan. Kuulemme myös mielellämme, millaisia suunnitelmia teillä itsellänne on jo Summajoen vaikutusalueella oleville alueille.


Hankkeen ajantasaisia tietoja pääsee katsomaan osoitteessa:
www.kyvy.fi/summanjoen-kunnostushanke

sekä Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n Facebook-sivuilla
www.facebook.com/kyvsy

Lisätietoja:
Projektipäällikkö
Kimmo Karell
Puh. +358 50 5753 196
kimmo.karell(a)kyvy.fi
Summanjoen kunnostushanke
Kymijoen vesi ja ympäristö ry

Ajankohtaista

  1. Kitulan metsätaitokilpailujen tulokset 18.6.2024

    Kitulan metsätaitokilpailujen tulokset 18.6.2024

    Kaakko

    Kitulan metsätaitokilpailujen tulokset 18.6.2024

    Lue lisää
  2. Metsätaitokilpailut Suomenniemellä

    Metsätaitokilpailut Suomenniemellä

    Kaakko

  3. Haminan Myllykylä 20.6.2023 metsätaitokilpailujen TULOKSET

    Kaakko

2024 © Metsänhoitoyhdistykset