Tulonjako metsäketjussa ei toimi aina ihanteellisella tavalla ja tämä nähtiin 2021 kesällä ennätyksellisenä sahatavaran ja sellun hinnannousuna, mutta metsänomistaja ei päässyt hyödyntämään tilannetta kuin pienellä tukkipuun hinnannousulla. Metsäsijoituksen tärkein elementti onkin markkinaedunvalvonta, joka tarkoittaa ensisijaisesti puukaupan kiireetöntä kilpailuttamista.
Metsään voi sijoittaa kolmella tavalla: ostamalla yhteismetsän osuuksia, sijoittamalla metsärahastoihin tai ostamalla metsätilan. Näistä jälkimmäinen, metsätilan osto, on käytetyin vaihtoehto.
Sijoituksen onnistuminen perustuu pitkälti oikeaan hankintahintaan suhteessa tilan todelliseen arvoon. Metsän arvo perustuu tilan puustomäärään. Metsätiloista tehdään yleensä tila-arvio metsäammattilaisen metsäkäynnin perusteella ennen myyntiä. Mitä järeämpää ja hoidetumpaa metsä on, sitä arvokkaampaa se on. Etelä-Suomessa hehtaarihinnat ovat myös korkeampia, sillä kasvuolosuhteet tuottavat enemmän kasvua.
Jos olet pohtinut metsätilan ostoa, mutta et tiedä tarjontaa, paras paikka aloittaa on ottaa tilavahti käyttöön Metsänhoitoyhdistyksen yhteistyökumppanin Metsätilat Oy LKV:n nettisivuilla. Metsätilat.fi on Suomen suurin metsätiloja välittävä toimija, jonka myytävistä metsätiloista on tehty aina tilan arvon määritys. Jokainen metsätila on myös erilainen niin metsikkörakenteeltaan kuin käyttömahdollisuuksien puolesta, jolloin sijoittajan on tunnettava oma sijoitusstrategiansa sekä -horisonttinsa.
Sijoitusmetsästä puhuttaessa on hyvä muistaa, että metsä voi tuottaa metsänomistajalleen myös muutakin kuin taloudellista tuottoa. Luontoarvoista pidetään entistä enemmän huolta ja metsän muut arvot, kuten virkistyskäyttö ja terveyshyödyt nousevat koko ajan arvoasteikolla ylöspäin.
Myös ilmastonmuutoksen torjumisessa metsään sijoittamisella on merkittävä rooli: omaisuudestaan huolen pitävä sijoittaja pitää metsänsä terveenä ja hyvin kasvavana, jolloin myös metsien hiilensidontakyky kasvaa. On siis ilmastoteko sijoittaa metsään!