Kulotus parantaa metsän uudistamistulosta ja puuston kasvua sekä lisää luonnon monimuotoisuutta

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala ry tarjoaa metsänomistajille monipuolisia metsänhoito- ja puukauppapalveluja. Tänä vuonna palveluvalikoimaan on liitetty uutena palveluna kulotus. Kulotus parantaa kasvupaikan ravinne- ja lämpöoloja. Poltettaviin hakkuutähteisiin ja humuskerrokseen sitoutuneet ravinteet vapautuvat kasvien käyttöön ja maan happamuus vähenee jopa vuosikymmeniksi. Metsän uudistaminen helpottuu, koska pintakasvillisuuden kilpailu vähenee muutamaksi vuodeksi kulotuksen jälkeen ja työskentelyä haittaavat hakkuutähteet on poltettu.

Uutena palveluna kohteille, joiden puukauppa kilpailutetaan Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan kautta, on mahdollista toteuttaa kulotus. Kulotuksen suunnittelu tehdään samaan aikaan hakkuusuunnittelun kanssa. Kulotuspalvelua Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala toteuttaa yhteistyökumppanin kanssa. Työlajin toteuttamiseen erikoistunut asiantuntijayritys laatii kohteen kulotussuunnitelman, hakee tarvittavat luvat sekä tuet ja toteuttaa työn.

Kulotus parantaa kasvupaikan ravinne- ja lämpöoloja. Onnistuneessa kulotuksessa poltetaan suurin osa hakkuutähteistä ja osa humuskerroksesta. Hakkuutähteisiin ja humuskerrokseen sitoutuneet ravinteet vapautuvat kasvien käyttöön ja maan happamuus vähenee jopa vuosikymmeniksi. Pintakasvillisuuden kilpailu vähenee muutamaksi vuodeksi kulotuksen jälkeen. Metsänviljelytyö helpottuu, kun työskentelyä haittaavat hakkuutähteet on poltettu.

Kulotuksen alueelle syntyvä palanut puu, humuskerrosta ja lahopuu turvaava palosidonnaisia luontotyyppejä ja niiden eliölajistoa. Paloalueelle hakeutuvat lajit, jotka ovat riippuvaisia nimenomaan palossa vaurioituneesta puuaineksesta. Paloja kaipaavat lajit ovat harvinaistuneet ja osin jopa uhanalaistuneet. Siksi myös metsäsertifioinnin vaatimuksilla edistetään tulen hallittua käyttöä.

Kulotettavan kohteen edellytykset

Kulotuskohde tulee tietää jo ennen hakkuuta, jolloin toimenpiteiden suunnittelu on helpompaa. Kohteen pyöreähkö muoto on kulotuksen toteutuksessa eduksi. Hyvät kulkuyhteydet ja veden saatavuus on ovat toteutuksen edellytyksiä. Kulotus toteutetaan kuivana aikana, jolloin on aina olemassa metsäpalon vaara ja siksi veden läheisyys on tärkeää.

Ravinteisuudeltaan keskinkertaiset maat sopivat parhaiten kulotettaviksi. Rehevillä mailla kulotusta ei tarvita ja karuimmilla mailla kuntta voi palaa liian perusteellisesti. Maaperä tulisi mielellään olla vettä läpäisevää moreenimaata.

Kulotuskohteilta ei hakkuutähteitä kerätä vaan ne jätetään hakkuussa alueelle levälleen. Alueen reunakaistoilta eli ns. palokäytäviltä hakkuutähteet yritetään poistaa jo hakkuun yhteydessä mahdollisimman tarkkaan. Lisäksi ennen kulotusta tehdään tarpeelliset palokujat koneellisesti.

Metka-tuki

Kulotus on Metka-kannustejärjestelmä tuettava työlaji. Kulotustuki on 1 500 euroa hehtaaria kohden, kun kulotusala on vähintään neljä hehtaaria, ja 2 000 euroa hehtaaria kohden, kun kulotusala on alle neljä hehtaaria. Kulotusalalle jäävästä poltettavasta puustosta aiheutuva tulonmenetys korvataan enintään 50 kuutiometriin saakka.

Tukea voidaan myöntää seuraavin ehdoin:

  • Kulotettavan uudistusalan pinta-ala on vähintään kaksi hehtaaria.
  • Kasvupaikan ravinteisuus on kuivahko kangas tai sitä rehevämpi.
  • Kulotusalueelle jätetään vähintään 20 kuutiometriä säästöpuita, jotka tulee polttaa.
  • Säästöpuut sijoitetaan yhteen tai useampaan säästöpuuryhmään.
  • Lisäksi yli neljän hehtaarin kulotusaloilla säästöpuita tulee jättää vähintään viisi kuutiometriä hehtaaria kohden.
  • Säästöpuihin luetaan kaikki rinnankorkeusläpimitaltaan yli 15 senttimetriset puut, jotka on sijoitettu ryhmiin.

Tukea ei voida myöntää yksittäisten säästöpuiden polttoon, 1-, 2- ja E-luokan pohjavesialueelle ilman ELY-keskuksen lausuntoa, jos alueelle on myönnetty edeltävän viiden vuoden aikana luonnonsuojelulain mukaista tukea tai kohteelle, jossa metsätuhojen torjunnasta annetussa laissa säädetty vahingoittuneen puun määrä ylittyy.

Jos olet kiinnostunut kulotuksesta, ole yhteydessä omaan metsäasiantuntijaasi, jonka yhteystiedot löydät täältä.

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2025 © Metsänhoitoyhdistykset