Usein kysyttyä Hiilipalvelusta
Tältä sivulta löydät yleisimpiä Hiilipalvelua koskevia kysymyksiä vastauksineen.
Soveltuvuus
Minkälainen metsä soveltuu kohteeksi?
Hiilinieluhankkeeseen sopivat havupuuvaltaiset, harvennetut 02- ja 03-kehitysluokkien nuoret ja varttuneet kasvatusmetsiköt. Sopimuskauden jälkeistä kasvatusaikaa tulee olla vähintään 15 vuotta jäljellä. Hankkeen vähimmäiskoko on kymmenen hehtaaria, ja se voi koostua saman omistajan eri kiinteistöjen metsäkuvioista. Oma metsäasiantuntijasi auttaa hiilinieluhankkeeseen soveltuvan kohteen valinnassa.
Voiko puustoa hakata sopimusaikana?
Puuston hakkuu on kielletty sopimuskaudella. Myös maaperää muuttavat toimenpiteet, kuten ojitus, ovat kiellettyjä. Kuvioita valittaessa pyritään varmistamaan, että ne ovat kasvatuksellisesti ja vesitalouden kannalta hyvässä kunnossa, jolloin edellä mainittuja toimenpiteitä ei tarvita.
Voiko samalle kohteelle saada samanaikaisesti Kemera-tukea turvemaiden tuhkalannoitusta varten?
Turvemaiden tuhkalannoitukseen Kemera-tukea saaville kohteille ei ole mahdollista tehdä Hiilipalvelu-sopimusta. Green Carbon Finland Oy:n noudattaman ISO 14064 -standardin vaatimuksiin kuuluu kaksoislaskennan välttäminen. Valtion tukema tuhkalannoitus voidaan tulkita kuuluvan samaan, maankäyttösektorin hiilinieluun. Myös muut kaupalliset hiilensidontasopimukset ovat kiellettyjä kaksoislaskennan välttämiseksi.
Onko sopimusta mahdollista tehdä jatkuvan kasvatuksen kohteelle?
Kyllä. Korvaus voi kuitenkin jäädä pienemmäksi kuin tasaikäisesti hoidetuilla kuvioilla johtuen mahdollisesti pienemmästä puustopääomasta. Toisaalta tutkimuksissa on todettu tuhkalannoitusten parantavan taimettumista turvemailla, mikä tukee jatkuvan kasvatuksen kohteiden tuhkalannoituksia turvemailla.
Voiko sopimuksen tehdä kivennäismaiden boorilannoituksesta?
Puhdas boorilannoitus suoritetaan tyypillisesti taimikkovaiheessa, jolloin kohde ei täytä hiilinieluhankkeen ehtoja. Green Carbon Finland Oy:n käyttämä laskuri ei myöskään laske puhtaan boorilannoituksen vaikutusta kasvuun. Boorilannoituksella pyritään ensisijaisesti korjaamaan puutoksesta johtuvaa, kasvuun ja sen laatuun vaikuttavaa kasvuhäiriötä. Varttuneemmissa kuvioilla, jotka kärsivät boorinpuutoksesta, on mahdollista valita booria sisältävä kasvatuslannoite. Lisäksi kannattaa huomioida mahdollinen kelpoisuus Kemera-tukeen taimikoiden boorilannoituksia suoritettaessa.
Kuinka pitkäksi aikaa sopimus tehdään?
Sopimus tehdään kivennäismailla viideksi ja turvemailla kymmeneksi vuodeksi. Sopimus sisältää Metsänhoitoyhdistyksen Hiiliplus-lannoituksen sekä Green Carbon Finland Oy:n Hiiliplus+ -sopimuksen. Oma metsäasiantuntijasi voi hoitaa koko prosessin puolestasi.
Miten menetellään, jos sovittu hanke jää lopullisesti toteutumatta maanomistajasta tai 3. osapuolesta johtuvasta syystä? Tuleeko maanomistajalle sanktioita?
Tämä on harvinaista, mutta mahdollista. Tässä tapauksessa sopimuksen arvo päivitetään vastaamaan muuttunutta tilannetta, ja korvaus maksetaan tämän pohjalta. Tästä ei aiheudu sanktioita maanomistajalle.
Voiko lannoituksen toteuttaa itse?
Lannoitteet voi ostaa itse, kunhan Hiilipalvelu-sopimus on tehty ennen lannoitteiden hankintaan. Levitystyön suorittajan tulee kuitenkin olla ammattimainen toimija. Green Carbon Finland Oy:n käyttämä standardi edellyttää selkeää mittausta ja raportointia sekä läpinäkyvyyttä. Kolmannen osapuolen tekemä lannoitus varmistaa standardin mukaisen toiminnan.
Miten toimitaan, jos lannoitus siirtyy seuraavalle vuodelle lannoituksen toteuttajasta johtuvasta syystä?
Sopimus pysyy voimassa eikä tästä seuraa sanktioita. Asian tultua tietoon on syytä tiedottaa myös Green Carbon Finland Oy:tä. Lannoituksen aikanaan toteutuessa sopimusajan laskenta alkaa hyväksytystä toteutusilmoituksesta.
Voiko samalla sopimuksella sopia kivennäismaiden lannoituksesta kesällä ja tuhkalannoituksesta seuraavana talvena?
Nämä voidaan yhdistää samaan sopimukseen etenkin, jos sopimuksen edellyttämä pinta-ala ei muuten täyty. Tällöin toteutusilmoitus voidaan myös vastaanottaa kahdessa erässä.
Miten myrskytuhot vaikuttavat sopimukseen?
Maanomistajalla on ilmoitusvelvollisuus puusto kohdistuvista vahingoista. Sopimuksen tai
yksittäisten kuvioiden osalta arvioidaan, vaatiko vahingon laajuus sopimuksen päivittämistä. Määräaikainen sopimus tai yksittäinen kuvio voidaan myös irtisanoa, mikäli todetaan, ettei alue enää täytä hiilensidonnan edellytyksiä.
Saako tuulessa kaatuneen puutavaran korjata?
Kaatuneen puutavaran saa korjata, eikä yksittäisistä puista tarvitse ilmoittaa. Maanomistaja on ilmoitusvelvollinen Green Carbon Finland Oy:lle vähintään metsätuholain rajan ylittävistä vahingoista. Sama pätee, jos pienempiä tuhoja tapahtuu useampana vuonna peräkkäin. Hyvä nyrkkisääntö on tehdä ilmoitus silloin, kun vahinko vaikuttaa merkittävästi puuston kokonaiskasvuun kuviolla.
Omistajanvaihdos ja sopimuksen sitovuus
Saako kiinteistön myydä sopimusaikana?
Kiinteistön voi myydä sopimuksen voimassaoloaikana. Omistajanvaihdoksesta tulee ilmoittaa yhteistyökumppani Green Carbon Finland Oy:lle. Sopimus päättyy kaupantekoon, eli sopimus ei sido uutta omistajaa. Halutessaan uusi omistaja voi tehdä hankkeen loppujaksolle sopimuksen.
Onko sopimuksesta mahdollista irtaantua vastikkeettomassa omistajanvaihdoksessa?
Vastikkeettomissa omistajanvaihdoksissa (esim. perintö/testamentti/lahja/ositus) sopimus sitoo uutta omistajaa, jollei laista muuta johdu. Sopimusehdoissa on kuitenkin ns. force majeure -ehto, jonka pohjalta tilanne voidaan arvioida. Tämän tyyppinen tilanne saattaa tulla vastaan perintöverojen maksun rahoituksessa.
Voiko sopimuksen purkaa taloudellisen tilanteen heikentyessä?
Yhteistyökumppani Green Carbon Finland Oy on sitoutunut neuvottelemaan sopimuksen jatkosta, mikäli metsänomistajan taloudellinen asema oleellisesti muuttuu. Mahdolliset muutokset voivat kattaa koko sopimuksen tai vain osan kuvioista. Toisaalta kohdevalinta ohjaa, että sopimuksen alaiset kuviot eivät ole taloudellisessa mielessä ensisijaisia hakkuukohteita.
Milloin korvaus maksetaan?
Maksu maksetaan aina vuosittain kertyneen kasvun myötä. Tämä helpottaa myös tilanteita, joissa sopimus katkeaa kesken kauden, esimerkiksi tilan myynnin takia.
Miten hiilikorvausta verotetaan?
Maanomistaja vastaa tulon ilmoittamisesta verottajalle. Green Carbon Finland Oy:n maksama korvaus verotetaan maatalouden tulona. Maksuun sisältyy ALV kyseisen veromenettelyn mukaisesti.
Onko maksettu korvaus ALV:n alaista?
Kyllä. Korvaukseen lisätään ALV, mikäli maanomistaja on arvonlisäverovelvollinen. Arvonlisävero määräytyy maksuhetkellä voimassa olevien säädösten mukaisesti.
Metsänhoitoyhdistykset toteuttavat Hiilipalvelun yhteistyössä Green Carbon Finland Oy:n kanssa.
Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?
Voit ottaa yhteyttä Hiilestä kiinni -projektin projektipäällikköön Hanna Yrjölään hanna.yrjola@mhy.fi
Tilaa tai kysy lisää Hiilipalvelusta
Hiilipalvelut
Valtakunnallinen
Metsänomistajana voit osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan entistä helpommin vahvistamalla hiilinieluja lannoituksen avulla. Hiilipalvelun tavoitteena on lisätä metsän kasvua ja hiilen sitoutumista kasvavaan metsään. Palvelu koostuu HiiliPlus+-sopimuksesta ja Hiiliplus-lannoituksesta. Metsän lannoituksella aikaan saadaan metsän lisäkasvu, jota ei tapahtuisi ilman sopimusta. Metsänomistajalle maksetaan korvaus hiilinielujen kasvattamisesta.
Tilaa Metsänhoitoyhdistysten uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.