PEFC:in sisäiset tarkastukset tehty
paijat-hame
PEFC-sertifikaatti vaatii metsätoimijoilta laadunvalvontaa, jossa kriteereiden toteutuminen todetaan maastotarkastuksissa. Tarkastukset tehdään sekä silmämääräisten havaintojen että mittausten perusteella. Tarkastaja on eri henkilö kuin työmaan suunnittelija tai toteuttaja.
Mhy:n itsensä toteuttamia työmaita tarkastettiin yhteesä 69 kappaletta, kunkin työlajin tarkastettava määrä on suhteessa edellisenä vuonna tehtyjen työmaiden määrään.
Tarkastettavien kohteiden määrät työlajeittain:
- metsänuudistaminen 15 kpl
- taimikonhoito 17 kpl
- kasvatushakkuu 20 kpl
- uudistushakkuu 12 kpl
Tarkastuksissa käytiin läpi maastossa tehtyä työn laatua peilaten sitä sertifioinnin vaatimuksiin. Sertifioinnin vaatimukset koskevat muun muassa roskaamista, puuston terveyttä, suojakaistoja pienvesien ja soiden läheisyydessä, arvokkaiden elimympäristöjen huomioimista, jokaisenoikeuksia, pohjavesialuita, säästöpuita, tiheikköjä ja sekapuustoisuutta.
Huomautettavaa löytyi yhteensä yhdeksällä työmaalla. Kaikki poikkemat olivat yksittäisiä ja ne koskivat säästöpuiden määrää ja läpimittavaatimusten täyttämistä, suojatiheikköjä ei ollut säästetty tai maanmuokkauksessa oli muokattu säästöpuiden alustoja. Lisäksi säästöpuiden alustoja oli raivattu.
Uudistettuja PEFC-kriteereitä on noudatettu nyt pari vuotta. Vaikka huomautettavaa löytyikin, uutena tulleet vaatimukset koskien eläviä säästöpuita, tiheikköjä ja sekapuustoisuutta ovat selkeästi sisäistetty toiminnassa viime vuotta paremmin.
Maastotarkastusten tulokset on raportoitu sertifikaatin haltijalle Kestävän Metsätalouden yhdistykselle (KMY) ja kerrottu myös, millaisiin korjaaviin toimenpiteisiin ryhdytään, etteivät samat poikkeamat toistu.
Korjaavia toimenpiteitä ovat erilaiset koulutukset, asioiden läpikäynti mhy:n toimijaryhmissä, asioista tiedottamista ja laadunvalvonta omavalvontana (tekijän itsensä suorittama) sekä mhy:n työmaiden suunnittelijoiden tekemät kontrollimittaukset.
Tulokset tallennetaan mhy:n sähköiseen järjestelmään, josta jatkossa saadaan vuosittaisella seurannalla paljon tietoa toiminnan laadusta maastossa eri työlajien osalta.
Laajemmassa kuvassa metsätoimijoilta saatavaa tietoa käytetään sen todentamisessa, että alueellisen PEFC-sertifiointiin osallistuvat tahot ovat sitoutuneet kestävään metsänhoitoon.
PEFC-sertifiointiin sitoutuneiden metsänomistajien pitää myös omatoimisissa metsätöissä huomioida samat vaatimukset kuin toimijoidenkin. Siten esimerkiksi tiheikköjä ja useampaa puulajia pitää jättää taimikonhoidosta lähtien.