Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Hoidettu taimikko on tärkein sijoitus!

lounametsa

Varhaishoidon ja/tai taimikonhoidon laiminlyönti saattaa aiheuttaa merkittäviä kasvu- ja tuottotappioita. Tämä johtuu siitä, että havupuut eivät pysty kilpailemaan lehtipuiden kanssa. Puiden kasvu hidastuu ja ne jäävät varjoon. Samalla puiden latvukset vioittuvat helposti ja laatu kärsii.

👉  Hyvin hoidettu taimikko tuottaa jopa 30 % enemmän tukkipuuta.

👉  Samalla kasvatat hiilinieluja.

👉  Hoidettu metsä kestää paremmin myös metsätuhoja.

Omalta metsäasiantuntijaltasi saat parhaat neuvot


Metka-tukea saat

Seuraaviin metsänhoitotöihin: taimikon varhaisperkaus, taimikon harvennus, nuoren metsän harvennus, verhopuuston poisto ja verhopuuston harvennus sekä hoitotyön yhteydessä kaadetun pienpuun keräämiseen, jos pienpuuta on kerätty vähintään 35 m3/ha (Etelä-Suomi).

Tuen määrä on 200 e/ha tai 300 e/ha jos kerätty pienpuuta pääosin tasaisesti koko kuvion alueelta. Pienpuu voi olla kuitupuuta, rankapuuta tai kokopuuna korjattua. Pikkutukki ja parru eivät ole pienirunkoista puuta, ei myöskään erillinen hakkuutähde.

Kriteerit:

  • Kohteen pinta-ala vähintään 1 ha. Kohde voi koostua useasta kuviosta. Ei voida myöntää yhteishankkeelle.
  • Hoitotyöt on tehty niin, ettei alueella tarvitse tehdä samantyyppisiä töitä seuraavaan viiteen vuoteen. Työn voi tehdä myös itse.
  • Havupuun osalta hoidetun puuston keskipituus hoitotöiden jälkeen 0,7–12 m.
  • Lehtipuun osalta hoidetun puuston keskipituus hoitotöiden jälkeen 0,7–15 m.
  • Jos hoidettavan jakson taimien keskipituus on 3 metriä tai vähemmän, kuviolla ei saa hoitotöiden jälkeen olla taimia pidempiä lehtipuita (etukasvuinen lehtipuusto), jotka haittaisivat taimien kasvua tai vaurioittaisivat taimien latvoja.
  • Jos hoidettavan jakson kasvatettavien puiden keskipituus on yli 3 metriä ja alle 8 metriä, niitä saa hoitotöiden jälkeen olla kuviolla enintään 2 500 runkoa hehtaarilla.
  • Jos hoidettavan jakson kasvatettavien puiden keskipituus on 8 metriä tai enemmän, niitä saa hoitotöiden jälkeen olla kuviolla enintään 1 300 runkoa hehtaarilla, jos kuvion pääpuulaji on lehtipuu ja enintään 1 500 runkoa hehtaarilla, jos kuvion pääpuulaji on havupuu.
  • Pystyssä olevia tai kaatuneita kuolleita puita ei saa kerätä.

Tukien hakeminen

Taimikon ja nuorenmetsän hoitotyöt voidaan aloittaa heti. Tukihakemus on jätettävä viimeistään 2 kk työn valmistumisesta.

Tuen määrä

Taimikonhoito 200 e/ha
Nuoren metsän hoito 200 e/ha
Jos kerätään lisäksi pienpuuta tuen määrä on 300 e/ha

Kun haluat tietää lisää, ole yhteydessä Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijaan. Hän osaa kertoa tarkemmin, onko Sinun metsääsi mahdollista saada tukea. Hän hoitaa myös tarvittaessa tukihakemukset. Hoidetaan metsät kuntoon🌲🌳

Ajankohtaista

  1. Tervetuloa Metsäpäivään la 14.9.

    Tervetuloa Metsäpäivään la 14.9.

    Lounametsä

    Tule viettämään koko perheen Metsäpäivää Eurajoen raviradalle. Monenlaista metsäasiaa aikuisille ja kivaa tekemistä myös lapsille!

    Lue lisää
  2. Avoimia työpaikkoja

    Avoimia työpaikkoja

    Lounametsä

    Etsimme vakituiseen työsuhteeseen kahta osaavaa metsäasiantuntijaa. Meillä pääset hyödyntämään monipuolisesti metsäalan osaamistasi!

  3. Louna Yhteismetsä aloitti toimintansa

    Louna Yhteismetsä aloitti toimintansa

    Lounametsä

    Yhä kasvava kiinnostus yhteismetsiin innosti perustamaan uuden metsänhoitoyhdistysvetoisen yhteismetsän. Louna Yhteismetsä on kaikille läntisen Suomen alueella metsää omistaville avoin yhteismetsä, johon liittyminen on maksutonta. Yhteismetsä on kannattava vaihtoehto, jos ei itse halua tai ehdi tehdä metsätöitä ja puuhailla puukauppakiemuroiden kanssa. Metsätilan sukupolvenvaihdos ja perinnönjako on myös helppo toteuttaa lahjoittamalla yhteismetsän osuuksia

2024 © Metsänhoitoyhdistykset