Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Puukaupan kiihkeät viikot: pidä pää kylmänä ja kilpailuta

keski-suomi

Mhy Keski-Suomen asiakkailla on tällä hetkellä vajaat sata leimikkoa myynnissä. Se tarkoittaa, että puuta on paljon tarjolla ja puusta on nyt erinomainen kysyntä.

- Kaikenlaisille kesäkorjuukelpoisille leimikoille on nyt kysyntää. Samalla kuitenkin ostajien tarpeet vaihtelevat, joten on merkitystä minkälaista leimikkoa myyt ja kenelle ostajista se on sopivin. Se näkyy niin, että ostajien tarjouksissa voi olla eroa 5-10 euroa mottia kohti pelkästään yhdessä puutavaralajissa, Mhy Keski-Suomen myyntipäällikkö Sami Paananen korostaa.

- Ei voi luottaa siihen, että se sama tuttu ostaja tekee parhaan tarjouksen, joten nyt jos koskaan kilpailuttaminen kannattaa.

Tiedä mitä myyt ja ymmärrä tarjousten erot

Jotta puukauppa onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan ainakin kaksi asiaa: pitää tietää mitä myydään eli kuinka järeää puusto on ja kuinka paljon sitä on. Lisäksi pitää ymmärtää ostajien antamien tarjousten sisältö. Nämä molemmat voivat tuoda haasteita metsänomistajalle.

- Ostaja tekee tarjouksen yleensä haluamallaan tavalla. Se voi tarkoittaa sitä, että leimikkoon tulevat tarjoukset perustuvat kaikki eri hinnoittelumenetelmään. Siellä voi olla puutavaralajihintaa, runkohintaa, järeysrunkohintaa ja kaikkia näitä sekaisin.

Tavallista metsänomistajaa jo hirvittää, mutta tarjouksiin liittyy myös tukin katkonta, eri korjuukelpoisuuksia sekä esimerkiksi havujen myynti, jotka voidaan kaupata huomattavan isolla hinnalla, jotta ei nostettaisi puun keskihintoja.

Teetä metsänomistajalähtöinen leimikko

- Oman metsäasiantuntijan tietotaito ja kokemus kannattaa ehdottomasti hyödyntää, he tekevät jatkuvasti kauppaa, tietävät paikallisesta hintatasosta ja osaavat vertailla tarjoukset sekä ostajien taidon maksimoida tukin määrä.

- Kun metsäasiantuntija tekee leimikon, se tehdään aina metsänomistajan toiveista lähtien eikä ostaja pääse ohjailemaan kauppaa haluamaansa suuntaan, Paananen perustelee.

Puukauppaa tehdään kesän jälkeenkin. Sami Paananen kehottaa ottamaan rohkeasti yhteyttä ja teettämään leimikon valmiiksi.

- Viime talvena päästiin korjaamaan merkittävä määrä talvileimikoita, joiden kysyntä alkaa taas jossain vaiheessa syksyllä. Sitä varten kannattaa olla myyntivalmis leimikko olemassa, hän vinkkaa.

Puunmyyntisuunnitelma (leimikon teko) on jäsenelle maksutonta. Siitä on helppo jatkaa puukaupan toimeksiantoon, jossa metsäasiantuntija kilpailuttaa leimikon ja hoitaa kaikki vaiheet eduksesi. Toimeksianto on erittäin edullinen sen tuomiin hyötyihin nähden. Saat samalla turvaksesi ammattilaisen, joka hoitaa myös hankalat tilanteet. Lue lisää >>

Metsäasiantuntijat, kuten Juho Saharinen (vas.), Asko Heinonen ja Roope Haarma, kilpailuttavat kauppasi. Myyntipäällikkö Sami Paananen (toinen vasemmalta), korostaa ostajien vertailun tärkeyttä varsinkin nyt kun kauppa käy kuumana.

Ajankohtaista

  1. Metsurikoulutuksemme sai Pro Metsä 2024 -palkinnon

    Metsurikoulutuksemme sai Pro Metsä 2024 -palkinnon

    Keski-Suomi

    Mhy Keski-Suomen ja Poken yhdessä räätälöimä metsureiden täsmäkoulutus sai tämän vuoden Pro Metsä -palkinnon Keski-Suomessa.

    Lue lisää
  2. Ympäristötuki: mhy kartoittaa ja valmistelee tukihakemuksen

    Ympäristötuki: mhy kartoittaa ja valmistelee tukihakemuksen

    Keski-Suomi

    Mhy:n metsäasiantuntija kartoittaa metsäsi mahdollisuuden ympäristötukeen ja hakee hakemuksen.

  3. Kiinnostus sekametsiin kasvaa

    Kiinnostus sekametsiin kasvaa

    Keski-Suomi

    Sekapuuston kasvatus vaatii perehtyneisyyttä. Parasta on jos sitä tehdään tietoisesti jo taimikkovaiheessa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset